Vachtverzorging bij je Cavia

Cavia’s heb je in vele verschillende kleuren en haarsoorten. Zo heb je ook langharige en kortharige cavia’s. Wat hebben langharige cavia’s meer aan vachtverzorging nodig dan kortharige? Want je wilt toch niet dat je kleine vriendje helemaal een vervilte vacht krijgt. Welke verzorgingsproducten kan je gebruiken? En is het ook verstandig om kortharige cavia’s ook regelmatig te borstelen?

Kortharige cavia

Een kortharige cavia moet ook geborsteld worden. Dit om het diertje te helpen in de ruiperiode om sneller van zijn vacht af te komen. Bovendien is borstelen een goede massage voor de huid. En kun je sneller huidziekten en parasieten ontdekken.

Wanneer je een parasiet ontdekt is het belangrijk om je lieve vriendje zo snel mogelijk te behandelen. Hiervoor zijn verschillende producten op de markt. Zie je veranderingen op de huid, neem dan contact met je dierenarts op.

Beaphar-anti-parasiet-knaagdier-vogel-10-25-150

Beaphar Anti-Parasiet Knaagdier/Vogel6,95

In mijn mandje
In mijn mandje
ecto-spray-luizen-mijten-vogels-knaagdieren

Ecto spray13,25

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Langharige cavia

Een langharige cavia, zoals bijvoorbeeld de Angora, zijn wat betreft de vachtverzorging, best lastige cavia’s om te houden. Deze soorten verharen niet en de haren kunnen soms wel 20 centimeter lang worden! Reden genoeg voor een goede verzorging om allerlei problemen te voorkomen. Wanneer je een langharige cavia niet kamt dan zullen de haren zich snel vervilten. Een vervilte vacht kan er zelfs voor zorgen dat de cavia beperkt wordt in zijn of haar bewegingsvrijheid. En juist voor langharige dieren is het kammen en borstelen goed voor de huid en om parasieten en huidziekten snel te ontdekken.

Kammen van de cavia

Voor het op een goede manier kammen van je cavia ga je als volgt te werk:

  • Zorg voor een zachte ondergrond (handdoek) voor je je vriendje op tafel zet.
  • Om je cavia op zijn of haar gemak te stellen praat je tegen het diertje en geef je hem op tijd zijn of haar lievelingssnack (bv Supreme).
  • Met een kam met lange tanden kam je voorzichtig de knopen uit de vacht. Wanneer de knoop hardnekkig is knip deze er dan voorzichtig uit.
  • Ga je vervolgens met een zachte borstel over de vacht, gaat de vacht extra glanzen.
  • Wanneer je ziet dat er wat vuil in de vacht is blijven hangen, dan kun je dit met een vochtige zeemlap er voorzichtig uitwrijven.

Tips

Zorg altijd voor een schoon en fris hok, op deze manier wordt vervuiling van de cavia al voor een groot deel tegen gegaan en blijft de vacht dus schoner. Zorg voor de juiste voeding (Selective, Supreme) en vers drinkwater. Vul altijd het rantsoen aan met vitamine C (Beaphar). Dit is belangrijk omdat cavia’s zelf geen vitamine C kunnen aanmaken. Vitamine C is nodig voor onder andere gezonde botten, aanhechting pezen en tanden. Dit alles samen zorgt ook voor een goede gezondheid van huid en vacht.

Tot slot

Wanneer je vragen hebt over de vachtverzorging kun je deze altijd stellen aan de dierenarts. Ook zijn er tegenwoordig trimsters die gespecialiseerd zijn in cavia’s. Check in de HuisdierenApp welke trimsalon het dichts in de buurt zit.

Verwante artikelen:

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2279 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.