Wassen van je konijn

Wanneer jouw konijn een vieze vacht heeft kan je je afvragen of je jouw konijn moet wassen. In dit artikel lees je wanneer je je konijn wel- en niet kan wassen. Daarnaast geven we antwoord op deze vragen: Is het wassen van je konijn nodig? Waarom zou je je konijn moeten wassen? En zijn daar ook speciale shampoos voor?

Waarom mag je een konijn niet wassen?

Een konijn kan zichzelf wassen, dus je konijn wassen is meestal niet nodig. Wanneer er toch vuil in de vacht terecht komt, kan je huisdier zich meestal toch prima zelf verzorgen en schoon houden. Wanneer je je konijn wast, wordt ook de ondervacht nat, dit gebeurd in de natuur nooit. Wanneer de ondervacht nat wordt, dan wordt het konijn gevoeliger voor tocht en kou. Hierdoor wordt de kans op ziek worden groter.

Wanneer mag je een konijn wel wassen?

Wanneer je konijn een huidaandoening heeft kan het advies zijn om je konijn te wassen. En soms heeft je konijn last van plakpoep dat je moet verwijderen om infecties en vliegen (Myiasis) te voorkomen. In dat geval kan je het beste alleen de aangedane plek met lauw water wassen. Gebruik geen sop, maar bij voorkeur alleen water. Wanneer de vacht echt vies is kun je speciale shampoo gebruiken (Beaphar). Bij huidaandoeningen moet je de dierenarts raadplegen voor een speciale shampoo. Ook kun je de Dermoscent gebruiken, dit is een droogshampoo. Dit kan een goede  oplossing voor konijnen die er een hekel hebben om gewassen te worden.

Beaphar Shampoo Knaagdieren

Beaphar Shampoo Knaagdieren4,80

In mijn mandje
In mijn mandje
Dermoscent-essential-6-mousse

Dermoscent Essential 6 Mousse hond, konijn en knaagdier18,95

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Als je konijn snel last heeft van schilfers dan kun je de Beaphar Multivit gebruiken. Dit heeft een ondersteunende werking op huid en vacht.

Beaphar-multi-vit-konijnen-knaagdieren-vitaminen-immuunsysteem

Beaphar Multi-Vit Konijnen en Knaagdieren10,00

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Hoe kan je een konijn het best wassen?

Omdat het iets onnatuurlijk is, zullen konijnen meestal tegenspartelen wanneer ze gewassen moeten worden. Het beste kun je het wassen daarom met zijn tweeën doen. Hoe ga je te werk:

  • Zorg ervoor dat je alle benodigdheden bij de hand hebt voordat je begint met het wassen van je konijn. Dit omvat een zachte handdoek, een speciale konijnenshampoo, een emmer met lauwwarm water en een borstel om de vacht van je konijn mee te kammen. Plaats het konijn op een antislip mat in de badkamer of in een speciaal konijnenbadje. Zorg ervoor dat de ruimte warm is, maar niet te warm, en dat er geen tocht is.
  • Maak de vacht van het konijn nat met lauwwarm water. Zorg ervoor dat je het hoofd van het konijn droog houdt en vermijd het gebied rond de ogen en oren. Gebruik een kopje om het water over de vacht te gieten in plaats van een sproeikop, dit is minder stressvol is voor het konijn.
  • Breng de speciale konijnenshampoo aan op de vacht van het konijn en werk het zachtjes in met je handen. Gebruik eerder te weinig als teveel shampoo, zo vergemakkelijk je het uitspoelen van de shampoo en voorkom je dat er shampoo achterblijft.
  • Spoel de vacht van het konijn grondig af met lauwwarm water. Zorg ervoor dat je alle shampoo uit de vacht spoelt en vermijd het gebied rond de ogen en oren.
  • Gebruik een zachte handdoek om het konijn af te drogen. Dep voorzichtig de vacht droog en vermijd het gebruik van een föhn, omdat dit het konijn kan doen schrikken en stressvol kan zijn.

Wanneer je een buitenkonijn hebt wat gewassen moet worden, houdt dan het konijn de hele dag binnen. Anders is de kans groot dat je konijn verkouden raakt. Laat je konijn pas buiten wanneer de vacht volledig droog is.

Leg je konijn nooit op de rug! Het blijft rustig liggen en lijkt het wassen zo misschien leuk te vinden, maar niets is minder waar. Instinctief denkt het konijn dat het in gevaar is en dit kan enorm veel stress of een paniekreactie opwekken.

Tot slot

Wanneer je ziet dat je konijn ineens problemen krijgt met de vacht of hele erge plakpoep heeft die niet overgaat, ga dan altijd naar een dierenarts en ga niet zelf lopen dokteren. Was alleen je konijn wanneer er medische redenen voor zijn. Konijnen zijn niet gewend om gewassen te worden en wanneer de ondervacht nat wordt, is de kans op verkoudheden vele malen groter. Overleg dit altijd met je dierenarts.

Verwante artikelen:

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2279 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.