Vanwege Hemelvaartsdag worden bestellingen later verzonden

Alles over wormen

Wormen zijn inwendige parasieten en een veelvoorkomend probleem bij onze huisdieren, een besmetting is heel makkelijk opgelopen. Wist je bijvoorbeeld dat wormeieren eigenlijk overal in je omgeving te vinden zijn? Bijvoorbeeld in publieke parken, op straat en in zandbakken. Lintwormen worden overgedragen door de vlo en het eten van een vogel, slak of muis is ook niet zonder gevaar. En nu denk je misschien “mijn dier komt niet buiten dus ik heb daar geen last van” maar helaas, je kunt wormeieren ook gemakkelijk aan je schoenen of kleding mee in huis nemen en zo je huisdier dier infecteren. Kortom, een besmetting zit in een klein hoekje.

Helaas zijn wormen bijna altijd een onzichtbaar probleem. Je huisdier krijgt wormeieren binnen, deze groeien in het lichaam uit tot volwassen wormen maar van dit proces krijg je niets mee. Het belang van ontwormen wordt daarom vaak onderschat. Pas als je huisdier heel erg besmet of verzwakt is wordt duidelijk dat het om een wormbesmetting gaat. Maar ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Bescherming tegen beestjes aan de binnenkant, is dus minstens zo belangrijk als bescherming tegen beestjes aan de buitenkant.

Wormen in detail

Je vraagt je na het lezen van deze informatie vast af hoe een worm er nu uit ziet. We hebben daarom ingezoomd op de 2 soorten wormen die vaak voorkomen.

Rondworm

Rondwormen zijn grote witte wormen met een buisvormig lichaam. De belangrijkste rondworm is de spoelworm. Dit is een worm van enkele millimeters dik en ongeveer 15 - 35 centimeter lang.

Lintworm

Lintwormen zien eruit als lange, platte linten en kunnen enkele millimeters tot wel 2 meter lang worden. Ze bestaan uit een kop, een hals en een groot aantal schakels die gevuld zijn met tientallen lintwormeitjes. Wanneer deze schakels loslaten vind je ze vaak ter hoogte van de anus, in de vacht of in de vorm van “rijstkorrels” in de mand.

Ontzichtbaar? Of toch niet?

Bij gezonde volwassen dieren geeft de wormbesmetting meestal geen symptomen. Echter, doordat ze de wormen wel bij zich dragen scheiden die dieren wormeitjes uit via de ontlasting, die weer een risico vormen voor andere dieren maar ook voor mensen. De volgende symptomen kunnen mogelijk zijn bij erge besmetting of verzwakte dieren:

  • Uitbraken van wormen of wormen in de ontlasting;
  • Vermageren en/of groeivertraging;
  • Bloedarmoede;
  • Doffe vacht;
  • Verminderde weerstand;
  • Anale irritatie (bijvoorbeeld ‘sleetje rijden’);
  • Braken;
  • Diarree of juist verstopping;
  • Hoesten, sterfte (meestal bij jonge pups).

Schadelijk voor mijn huisdier, hoe zit het dan met mij?

Mensen worden meestal niet ziek, maar áls het gebeurt kan dat ernstige gevolgen hebben. De larven van de wormen kunnen zich namelijk verplaatsen naar bijvoorbeeld de ogen, de longen en de huid en daar schade aanrichten.

Vooral kinderen lopen een verhoogd risico deze eitjes per ongeluk in te slikken na contact met besmette grond of intensief contact met huisdieren.

Kinderen met een aanleg voor allergie of astma kunnen na een infectie met spoelwormlarven meer last hebben van astma of allergische klachten.

Lees ook onze tips om een wormbesmetting te voorkomen

Bij verdere vragen zijn wij elke werkdag te bereiken via de chat of via info@dierenapotheek.nl.

Delen
Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9/10 uit 1896 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 49,50

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons dagelijks mailen, chatten of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met dierenarts Martin Hovius. We delen onze kennis en ervaring met liefde.