Vanwege Hemelvaartsdag worden bestellingen later verzonden

Permethrinvergiftiging bij katten

Vlooien zijn een vaak terugkerend probleem voor veel huisdiereigenaren. Er zijn gelukkig veel antivlooienmiddelen te verkrijgen om dit probleem aan te pakken, zoals een pipet (spot-on), shampoos, maar ook door middel van sprays of met een pilletje in de bek.

Als huisdiereigenaar is het van belang te weten dat er een verschil is tussen de antivlooienmiddelen voor honden en de middelen voor katten. Er wordt nog te vaak een middel dat bestemd is voor een hond toegediend aan een kat, met alle gevolgen van dien. Het is van levensbelang dat je nooit een antivlooienmiddel of spray voor honden aan je kat geeft.

Wat is permethrin?

Permethrin is een insecticide. Het wordt onder andere gebruikt voor gewasbescherming en als middel tegen hoofdluis. Naast deze toepassingen is Permethrin te vinden in middelen tegen teken en vlooien voor honden. Katten kunnen absoluut niet tegen Permethrin.

Verschijnselen van een permethrinvergiftiging

Veelvoorkomende verschijnselen die enkele uren of 1 á 2 dagen na blootstelling aan permethrin kunnen optreden:

  • spiertrillingen;
  • spiersamentrekkingen;
  • problemen met de coördinatie;
  • kwijlen;
  • toevallen;
  • verwijde pupillen;
  • koorts.

Ook oplikken door je kat kan gevaarlijk zijn. Heb je je hond behandeld, houd je kat dan uit de buurt. Is er toch per ongeluk iets fout gegaan, heb je je hond teveel antivlooienmiddel gegeven of heb je het middel voor je hond bij je kat gebruikt, neem dan direct contact op met je dierenarts. Was bovendien je huisdier zo snel mogelijk met lauw (niet te warm!) water met afwasmiddel om zoveel mogelijk van het middel weg te spoelen.

Relevante items

Bij verdere vragen zijn wij elke werkdag te bereiken via de chat of via info@dierenapotheek.nl.

Delen
Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9/10 uit 2050 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 49,50

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met dierenarts Martin Hovius. We delen onze kennis en ervaring met liefde.