Permethrin vergiftiging bij katten

Vlooien en teken zijn voor jou en jouw kat erg vervelend. Om te voorkomen dat jouw kat besmet wordt gebruik je daarom speciale pipetten, halsbanden of sprays. Let hierbij op dat je het juiste middel aan jouw kat geeft! Een product dat Permethrin bevat is namelijk giftig voor jouw maatje!

Wat is permethrin?

Permethrin is een insecticide. Het wordt onder andere gebruikt voor gewasbescherming en als middel tegen hoofdluis. Naast deze toepassingen is Permethrin te vinden in middelen tegen teken en vlooien voor honden. Katten kunnen absoluut niet tegen Permethrin.

Symptomen van een permethrin vergiftiging

De symptomen van permethrin vergiftiging bij katten kunnen variëren afhankelijk van de dosis die is ingenomen. De eerste symptomen kunnen zich binnen enkele uren na blootstelling voordoen. Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn:

 • spiertrillingen;
 • spiersamentrekkingen;
 • problemen met de coördinatie;
 • kwijlen;
 • toevallen;
 • verwijde pupillen;
 • koorts.

Als uw kat tekenen van permethrin vergiftiging vertoont, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw dierenarts. Onbehandeld kan permethrin vergiftiging bij katten fataal zijn.

Ook oplikken door je kat kan gevaarlijk zijn. Heb je je hond behandeld, houd je kat dan uit de buurt. Is er toch per ongeluk iets fout gegaan, heb je je hond teveel antivlooienmiddel gegeven of heb je het middel voor je hond bij je kat gebruikt, neem dan direct contact op met je dierenarts. Was bovendien je huisdier zo snel mogelijk met lauw (niet te warm!) water met afwasmiddel om zoveel mogelijk van het middel weg te spoelen.

Behandeling van permethrin vergiftiging bij katten

Als jouw kat permethrin vergiftiging heeft, zal de dierenarts de behandeling starten door de kat te wassen met een mild afwasmiddel om eventuele resten van het insecticide te verwijderen. Vervolgens beoordeelt de dierenarts de ernst van de vergiftiging. Op basis daarvan wordt een verdere behandeling bepaald.

In ernstige gevallen kunnen katten die aan permethrin vergiftiging lijden opgenomen worden bij de dierenarts. Bij de dierenarts krijgt de kat intensieve zorg, waaronder bijvoorbeeld een infuus voor vloeistoffen, anti-epileptica en andere medicijnen om de symptomen te verlichten.

Voorkomen van permethrin vergiftiging

Het voorkomen van permethrin vergiftiging bij katten is de beste manier om jouw maatje te beschermen tegen deze gevaarlijke aandoening. Hier zijn enkele tips om permethrin vergiftiging bij katten te voorkomen:

 • Gebruik alleen producten die specifiek zijn bedoeld voor katten en die veilig zijn voor hun gebruik.
 • Houd permethrin-bevattende producten altijd buiten het bereik van katten en andere huisdieren.
 • Gebruik vooral geen hondenproducten op katten, omdat deze producten vaak permethrin bevatten.
 • Lees en volg altijd de instructies op de verpakking van het product en raadpleeg indien nodig jouw dierenarts.

Relevante items

Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2268 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.