Vachtverzorging bij honden

Bij elke hond is vachtverzorging een aandachtspunt. De hoeveelheid tijd die u daaraan kwijt bent, is afhankelijk van het ras en van het type vacht. Een langharige hond moet natuurlijk vaker geborsteld en gekamd worden dan een kortharige hond. Echter, in de rui periode heeft de vacht van de kortharige honden ook wat meer aandacht nodig! Hoe u de vacht moet verzorgen en welke materialen u daarbij nodig heeft verschilt per vachttype. Sommige dingen kunt u zelf doen, maar voor bepaalde handelingen kunt u het beste naar een trimsalon gaan.

Hoe laat ik mijn pup wennen aan vachtverzorging?

Het is verstandig om vanaf pup af aan al te beginnen met vachtverzorging of op z'n minst te beginnen met wennen aan het borstelen/trimmen. U kunt de pup laten wennen door te beginnen met een vachtverzorgingshandschoen. Als de pup hieraan gewend is, kunt u beginnen met het borstelen of kammen. Heeft u een pup met een lange vacht? Vraag dan eens naar de puppybehandelingen bij uw trimsalon. Deze behandelingen zijn speciaal om de puppies te laten wennen aan het idee dat er aan hen gezeten wordt.

Wat is een goede borstel voor mijn hond?

Er zijn verschillende soorten borstels en kammen die ieder worden gebruikt voor een ander vachttype of ander doeleinde. Kies niet zomaar een borstel of kam, maar win altijd eerst informatie bij een trimsalon/hondentrimmer. Zij kunnen u het beste informeren over de borstel- en/of kamkeuze voor uw type hond. Er zijn een aantal verschillende materialen:

  • Kam: er zijn verschillende soorten kammen voor verschillende soorten vachten. Kammen worden het meeste gebruikt om klitten weg te halen of om langere- of zijdeachtige vachten door te kammen.
  • Handschoenborstel: Een handschoenborstel is een handschoen met nopjes. Deze is ideaal om bijvoorbeeld oppervlakkige viezigheid te verwijderen. Verder vinden veel honden het heerlijk om gemasseerd en geaaid te worden met zo'n handschoen!
  • Rubber borstel: Een rubber borstel heeft noppen en is geschikt voor kortharige honden. Hiermee kunt u makkelijk de losse haren verwijderen. Gebruik deze borstel niet te vaak en het liefst niet buiten de rui om. Als de haren die u borstelt niet los zitten, trekt u eigenlijk de nieuwe/vaste haren uit de vacht.
  • Slicker borstel: De slicker-borstel heeft dunne, gebogen metalen haakjes en wordt gebruikt voor het verwijderen van dode haren en het uit elkaar halen van klitten. Deze borstel is ideaal voor langere en dikkere vachten.
  • Hark: Hark borsteltjes zijn perfect voor het kammen van de ondervacht. Hiermee haal je alle dode haren eruit. Vooral rassen met een dikke vacht of grove, langer vacht hebben hier baat bij.
  • Pennenborstel: Deze borstel heeft pennetjes die aan de onderkant afgerond zijn. Een Pennenborstel is geschikt voor honden met lange, sluike haren.

Er zijn ook honden met een 'pluk-vacht'. Dit zijn veelal honden met een ruwharige vacht, zoals terriër-rassen. De vacht van deze honden moet worden geplukt. Voordat u de vacht van uw hond wil gaan plukken, overleg dan eerst met uw trimmer. Sommige honden dienen regelmatig geknipt of geschoren te worden. Hiervoor kun je het beste naar je trimsalon gaan.

Hoe vaak borstelen?

Honden met een korte vacht hoeven eigenlijk alleen in de ruiperiode geborsteld te worden. Ze dienen wel elke dag van de ruiperiode geborsteld te worden. Normaalgesproken is dit 2 keer per jaar. Natuurlijk mag u vaker borstelen, bijvoorbeeld als uw hond eens lekker in het zand heeft liggen rollen! Honden met een wollige, lange of zijde-achtige vacht moeten elke dag gekamd worden. Zo voorkomt u klitten in de vacht. Halflange vachten en ruwharige honden moet u een paar keer per week kammen.

Hoe vaak moet je een hond wassen?

Sommige honden moeten regelmatig gewassen worden. Dit ligt aan het type vacht maar natuurlijk ook aan de bezigheden van uw hond. Honden met een zijde-achtige of lange vacht zullen zo nu in dan in bad moeten. Maar, als uw hond lekker in een modderplas heeft gelegen, dan is een bad ook zeker geen overbodige luxe! Gebruik voor het baden/douchen altijd een shampoo speciaal voor honden en nooit een mensenshampoo. Mensenshampoo bevat ingrediënten die veel te agressief zijn voor een hondenhuid. Dus, om een geïrriteerde huid en kale plekken te voorkomen, gebruik altijd hondenshampoo. Kies bijvoorbeeld voor:

Honey-moon-shampoo-drpetcare-honing

Honey Moon Shampoo9,95

In mijn mandje
In mijn mandje
Maxani Regular Shampoo

Maxani Regular Shampoo21,45

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Voeding en supplementen

Het is belangrijk om kritisch te kijken naar de voeding van je hond, omdat het geven van 'verkeerde voeding' huidproblemen kan veroorzaken. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten voeding beschikbaar, waaronder voedingen die speciaal zijn uitgebalanceerd voor het onderhouden van de huid en vacht van je hond. Naast de reguliere voeding zijn er ook supplementen beschikbaar die kunnen helpen bij het ondersteunen van de vacht en huid van je hond. Als je vragen hebt over deze supplementen, kun je terecht bij je dierenarts of de dierenspeciaalzaak.

Verwante artikelen:

Rui bij honden en katten

Top 5 producten tegen vlooien- en teken

Honden en grasaren

Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2276 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.