Salmonella bij dieren

Salmonellose is de officiele naam van een bacteriële infectie die zowel mensen als dieren kan treffen. Het wordt veroorzaakt door Salmonella-bacteriën en kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken bij honden, katten en andere huisdieren. Wat zijn de symptomen van salmonella? Hoe kun je Salmonella voorkomen? En hoe is dit te behandelen?

Oorzaken van Salmonella bij dieren

Salmonellose wordt veroorzaakt door verschillende stammen van Salmonella-bacteriën, waarvan sommige schadelijk kunnen zijn voor honden, katten en andere huisdieren. Deze bacteriën kunnen op verschillende manieren in het lichaam van jouw huisdier terechtkomen:

 • Besmet voedsel of water: dieren kunnen Salmonella opnemen door besmet voedsel of water te consumeren. Dit kan voorkomen bij huisdieren die rauw vlees eten of in landbouwhuisdieren die onjuist verwerkt voedsel krijgen.
 • Direct contact: Salmonella kan worden overgedragen van dier op dier. Denk ook aan wilde dieren die in contact komen met huisdieren of vee.
 • Milieucontaminatie: Salmonellabacteriën kunnen in de omgeving van dieren voorkomen, zoals in hun leefruimte, en via contact met deze omgeving kunnen ze het lichaam van het dier binnendringen.

Symptomen van salmonella bij huisdieren

De symptomen van Salmonellose kunnen variëren afhankelijk van het type dier en de ernst van de infectie. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Diarree: dieren met Salmonellose kunnen last hebben van ernstige diarree, soms met bloed.
 • Braken: braken kan voorkomen bij sommige dieren.
 • Koorts: een verhoogde lichaamstemperatuur is een veelvoorkomend teken van infectie.
 • Lusteloosheid: dieren kunnen lusteloos en zwak lijken.
 • Gewichtsverlies: door diarree en verlies van eetlust kunnen dieren gewicht verliezen.
 • Buikpijn: dieren kunnen pijn in de buikstreek ervaren.
 • Dehydratatie: door vochtverlies als gevolg van diarree en braken kan uitdroging optreden.

Het is van vitaal belang om bij vermoeden van Salmonellose onmiddellijk een dierenarts te raadplegen, omdat onbehandelde infecties ernstige gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid van het dier.

Preventie van Salmonellose bij huisdieren

Het voorkomen van Salmonellose bij dieren is van groot belang. Hier zijn enkele preventieve maatregelen die eigenaren kunnen nemen:

 • Hygiëne: zorg voor een schone leefomgeving voor dieren, inclusief het regelmatig reinigen van verblijven en drinkbakken.
 • Goede voedselverwerking: als je rauw vlees aan je huisdier geeft, zorg dan voor veilige voedselverwerking en -opslag. Was je handen grondig na het hanteren van rauw vlees.
 • Vaccinatie: in sommige gevallen kunnen dierenartsen vaccinaties aanbevelen om specifieke stammen van Salmonella te voorkomen, vooral bij landbouwhuisdieren.
 • Beperk contact met wilde dieren: vermijd direct contact tussen huisdieren en wilde dieren, aangezien dit de verspreiding van Salmonella kan vergemakkelijken.

Tot slot

Salmonellose bij dieren is een ernstige aandoening die de gezondheid en het welzijn van onze geliefde huisdieren kan bedreigen. Het is essentieel voor eigenaren om op de hoogte te zijn van de oorzaken, symptomen en preventieve maatregelen om de kans op infectie te minimaliseren. Bij vermoeden van Salmonellose is het raadplegen van een dierenarts de eerste stap naar een effectieve behandeling en herstel van het dier.

Verwante artikelen:

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2288 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.