Slaapgedrag van honden

Wanneer je het slaapgedrag van honden met mensen vergelijkt, dan slapen honden erg veel. Mensen hebben aan ongeveer 7-9 uren per dag aan slaap voldoende. Een hond slaapt gemiddeld 12-14 uur per dag.

Dat is ongeveer 50% van de dag!Met slapen verwerken de hersenen de gebeurtenissen van die dag en je lichaam kan tot rust komen. Dit alles om de volgende dag weer goed te kunnen functioneren. Slaap is voor iedereen belangrijk, ook bij honden. Slaap zorgt voor een gezond lichaam en geest.

Mensen slapen normaal in de nacht aan één stuk door. Een hond doet gedurende de dag steeds korte dutjes. Slapen oudere honden meer dan jonge honden? Zit er verschil tussen hondenrassen? Wat voor invloed heeft te weinig slaap bij honden?

Slaapgedrag van puppy's en oudere honden

Puppy’s hebben veel slaap nodig. Zij groeien erg hard en dit kost een hoop energie. Een pup kan wel 20 uur per dag slapen (!!).

Ook oudere honden slapen veel, dit doordat hun metabolisme trager is. Ze moeten vaker rusten om weer terug genoeg energie te hebben. Wanneer het je opvalt dat je ouder wordende hond snel ineens veel meer gaat slapen ga dan naar een dierenarts. Je hond zou ook last kunnen krijgen van ouderdomsgebreken zoals bijvoorbeeld artritis.

Andere tekenen dat het slaappatroon van je hond verstoord is zijn:

  • Desorïentatie
  • Concetratieproblemen
  • Humeurig

Ook zijn er veel manieren om je ouder wordende hond te kunnen helpen met ouder worden, denk bijvoorbeeld eens aan een extra dik kussen, een tabletje voor soepele gewrichten (BioFlexa, Pharmox) en speciale voeding voor oudere honden (Yarrah, Brit, Specific).

Bioflexa-eco-180-tabletten

BioFlexa Eco15,95

In mijn mandje
In mijn mandje
brit-care-grain-free-senior-light

Brit Care - Grain-Free - Senior & Light8,06

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Het slaapgedrag per hondenras

Het slaapgedrag verschilt ook per ras. Een grote hond (Newfoundlander) heeft meer slaap nodig dan een kleine hond (Teckel). Dit komt omdat grote honden sneller moe zijn, omdat zij meer gewicht moeten meedragen. Ook zijn er gewoonweg bepaalde rassen die luier zijn. Zoals bijvoorbeeld Bulldogs.

Slaapproblemen bij honden

Ook honden kunnen slaapproblemen hebben, oorzaken kunnen zijn:

  • De ruimte is te licht;
  • De hond is teveel overprikkeld overdags;
  • De hond heeft een onveilig gevoel (angst, stress);
  • Onrustige omgeving (muziek, teveel mensen);
  • Onbekende omgeving (na verhuizen);
  • Slaap-apneu, dit komt vooral bij kortsnuitige hondenrassen voor (pug, french bulldog).

Tot slot

Wanneer honden slaaptekort hebben dan heeft dit invloed op hun leervermogen, geheugen en concentratie. Ook zullen deze honden sneller ziek worden. Deze honden voelen zich moe, lusteloos en hebben stress. Hierdoor zijn ze erg prikkelbaar. Een goede, rustige slaapplek is dan ook van groot belang. Want jij wilt toch ook het beste voor jouw viervoeter.

Verwante artikelen

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2279 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.