Spoelworm (Toxocara)

Wat is spoelworm?

De spoelworm is een wormsoort die leeft in de darmen van honden of katten. De volwassen spoelworm kan tussen de 10-15 centimeter worden. In de darmen van de hond of kat leggen de wormen eitjes die vervolgens in de ontlasting terecht komen. De larven uit de eitjes besmetten de grond en kunnen daar tot een jaar blijven leven.

Hoe krijgt je huisdier een spoelworminfectie?

Je huisdier kan zich besmetten door de eitjes uit de omgeving op te nemen of door een besmet prooidier (vogels - kleine knaagdieren) op te eten. Als een hond poep eet van andere honden is er ook een hogere kans op besmetting. Pups kunnen in de baarmoeder al besmet raken en zowel pups als kittens kunnen zich via de moedermelk infecteren.

Om te weten of je huisdier besmet is met spoelworm, is onderzoek van de ontlasting nodig.

Alleen bij ernstige infecties en dan van met name pups, zijn er symptomen als gewichtsverlies, een doffe vacht en een opgeblazen buik. Je hond kan gaan hoesten als de wormen tijdens hun trektocht in de longen komen. Hier staan alle symptomen van spoelworm op een rijtje:

  • Gewichtsverlies
  • Doffe vacht
  • Opgeblazen buik (wormenbuikje)

Hoe voorkom je spoelworm?

Een goede ontworming is altijd belangrijk. Het is raadzaam volwassen dieren viermaal per jaar te ontwormen zodat de eitjes, larven en spoelwormen in alle ontwikkelstadia worden doodt. Dit kan met een breed spectrum ontwormingsmiddel zoals Milbemax hond, Milbemax kat of Milpro. Het ontwormen van jonge dieren moet echter veel vaker gebeuren.

Milbemax-grote-hond-Milbemax-Kleine-hond-ontworming

Milbemax Hond4,95

In mijn mandje
In mijn mandje
Milbemax-kat-kitten-ontwormingskuur-lintworm-spoelworm-ontworming

Milbemax Kat5,50

In mijn mandje
In mijn mandje
virbac-Milpro-hond-klein-groot-ontworming

Milpro Hond19,95

In mijn mandje
In mijn mandje
Virbac-milpro-kat-kitten-ontworming-lintworm-spoelworn-hartworm-haakworm

Milpro Kat17,95

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Omdat spoelwormen ook voor mensen besmettelijk zijn, is een goede persoonlijke hygiëne van belang om een wormbesmetting te voorkomen. Door contact met (besmette) aarde en ontlasting van je huisdier, kun je geïnfecteerd raken. Was daarom altijd grondig je handen of draag (tuin)handschoenen.

Verwante artikelen:

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2279 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.