Vanwege Hemelvaartsdag worden bestellingen later verzonden

Spoelworm (Toxocara)

Wat is spoelworm?

De spoelworm (Toxocara) is een soort rondworm die bij hond en kat in de dunne darm leeft.

Pups, kittens en oudere dieren lopen een groter infectierisico dan gezonde volwassen dieren. Bij volwassen dieren verloopt een besmetting vaak zonder symptomen! Als eigenaar merk je eigenlijk niet dat je hond of kat een worminfectie heeft.

Toxocara is een Zoönose. Mensen kunnen via honden- en kattenpoep besmet raken met eitjes van spoelwormen. Vooral kinderen raken gemakkelijk besmet, doorat ze veel in de zandbak en op de grond spelen.

Hoe krijgt je huisdier een spoelworminfectie?

Je huisdier kan zich besmetten door de eitjes uit de omgeving op te nemen of door een besmet prooidier (vogels - kleine knaagdieren) op te eten. Als een hond poep eet van andere honden is er ook een hogere kans op besmetting. Pups kunnen in de baarmoeder al besmet raken en zowel pups als kittens kunnen zich via de moedermelk infecteren.

Om te weten of je huisdier besmet is met spoelworm, is onderzoek van de ontlasting nodig.

Alleen bij ernstige infecties en dan van met name pups, zijn er symptomen als gewichtsverlies, een doffe vacht en een opgeblazen buik. Je hond kan gaan hoesten als de wormen tijdens hun trektocht in de longen komen.

Hoe voorkom je spoelworm?

Een goede ontworming is altijd belangrijk. Het is raadzaam volwassen dieren viermaal per jaar te ontwormen zodat de eitjes, larven en spoelwormen in alle ontwikkelstadia worden doodt. Dit kan met een breed spectrum ontwormingsmiddel zoals Milbemax hond, Milbemax kat of Milpro. Het ontwormen van jonge dieren moet echter veel vaker gebeuren.

Omdat spoelwormen ook voor mensen besmettelijk zijn, is een goede persoonlijke hygiëne van belang om een wormbesmetting te voorkomen. Door contact met (besmette) aarde en ontlasting van je huisdier, kun je geïnfecteerd raken. Was daarom altijd grondig je handen of draag (tuin)handschoenen.

Bij verdere vragen zijn wij elke werkdag te bereiken via de chat of via info@dierenapotheek.nl.

Delen
Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9/10 uit 1961 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 49,50

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons dagelijks mailen, chatten of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met dierenarts Martin Hovius. We delen onze kennis en ervaring met liefde.