Trichodina

Trichodina is een eencellige parasiet en komt vaak voor op vijvervissen (koi, goudvissen). Je kan de parasiet enkel onder de microscoop zien.  De parasiet vindt je vaak terug op het lichaam en de kieuwen van vissen.

Symptomen van Trichodina

De volgende symptomen zijn te zien als een vis besmet is met de Trichodina parasiet:

  • Verhoogde slijmproductie
  • Lucht happen
  • Flitsen en springen
  • Lusteloosheid (vaak liggen de vissen op de bodem)
  • Aangetaste kieuwen
  • Beschadiging van de huid
  • Sterfte bij de jonge vissen

Wat te doen tegen Trichodina

De eencellige parasieten zijn in een vroeg stadium goed te bestrijden en vaak is één behandeling al genoeg. Behandelen met een goed middel zoals Fish Pharma Calin is vaak voldoende. Zorg er ook altijd voor dat je vissen voer krijgen met voldoende vitaminen en mineralen van voldoende kwaliteit. Op deze manier hebben je vissen goede algemene weerstand om de parasiet te bestrijden.

Trichodina voorkomen

Naast het geven van voer van de juiste kwaliteit, is het natuurlijk ook belangrijk dat de waterkwaliteit goed is. Vuistregel voor het aantal vissen in een vijver is maximaal 50 cm vislengte per 1.000 liter water. Een goede filter, voorzien van actieve kool, is nodig omdat deze kool allerlei microfijne stofdeeltjes uit het water kan zuiveren. Hiermee worden ook ziekteverwekkers gefilterd. En denk aan goede beluchting, bijvoorbeeld door middel van een vijverpomp.

Tot slot

Raadpleeg voor behandeling van je vissen altijd een specialist. Wanneer je je vissen verdenkt van Trichodina, maar je twijfelt dan kun je de dierenarts vragen om een microscopisch onderzoek uit te voeren. Er zijn veel kant-en-klare middelen op de markt voor de bestrijding van deze parasiet, maar onthoudt dat het gebruik van deze middelen niet altijd zonder risico is. Volg altijd de aanwijzingen op de bijsluitertekst.

Verwante artikelen

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2268 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.