Aquarium schoonmaken: in 6 stappen naar een brandschoon vissenverblijf

Het is belangrijk om je aquarium schoon te houden. Wanneer het water goed in balans is, kost dit nauwelijks tijd en energie. Toch is het nodig om je aquarium eens in de zoveel tijd grondig te reinigen. Met behulp van speciale watertesters kun je achterhalen wanneer het weer tijd is voor ‘de grote schoonmaak’. Wanneer je dit goed doet, en het aquarium goed onderhoudt, kun je er weer een tijdje tegenaan. In dit kennisbankartikel delen we de 6 stappen voor het effectief schoonmaken van jouw aquarium.

Stap 1 aquarium schoonmaken: reinig de binnenkant van de ramen

Om de binnenkant van je aquarium schoon te maken kun je het beste gebruikmaken van een algenschraper, algenmagneet of een spons. Ben je klaar met schoonmaken? Laat dan rustig het zweefvuil naar de bodem zakken. Dit vuil wordt uiteindelijk opgenomen door de pomp.

Tip: maak het filter pas een week later schoon, zodat het zweefvuil eerst uit het water kan worden gefilterd.

Stap 2 aquarium schoonmaken: het grind schoonmaken

Om afvalstoffen zoals voerresten, bladeren of uitwerpselen te verwijderen, dient het grind van het aquarium schoongemaakt te worden. Wanneer dit niet gebeurt, zal de waterkwaliteit snel verminderen.

Voor het schoonmaken van grind kun je een aquariumstofzuiger gebruiken. Wanneer het grind extreem vuil is, kun je er na het stofzuigen wat nieuw grind overheen verspreiden.

Stap 3 aquarium schoonmaken: je aquariumplanten verzorgen

Aquariumplanten zorgen ervoor dat schadelijke stoffen uit het water worden gefilterd. Zorg er bij het schoonmaken dus ook altijd voor dat je planten er gezond uitzien en geef ze wat extra plantenvoeding. Vervang indien nodig planten of plaats er nieuwe bij.

Stap 4 aquarium schoonmaken: voeg nieuw schoon water toe

Verwijder rondzwervende blaadjes met een schepnet en vul het water aan met nieuw schoon water. Ververs niet meer dan 25% van het water per schoonmaakbeurt, omdat dit voor te grote temperatuurverschillen voor de vissen kan zorgen.

Stap 5 aquarium schoonmaken: maak gebruik van waterverbeteraars

Om de stabiliteit van het water te behouden kun je waterverbeteraars gebruiken.

Stap 6 aquarium schoonmaken: maak de buitenkant schoon

In de laatste stap maak je de buitenkant van het aquarium schoon om het zicht en je aquarium mooi te houden.

Maak bij het schoonmaken van een aquarium nooit gebruik van schoonmaakmiddelen die je normaal voor je huishouden gebruikt. Deze breken het biologisch evenwicht van je aquarium af.

Tip: maak evt. ook de reflectoren van de aquariumlampen schoon. Het eventuele kalk dat hierop zit zorgt namelijk voor minder licht in het aquarium.

Tot slot

Bij Dierenapotheek verkopen wij diverse producten voor waterverzorging en visverzorging.

Trichodina

Wat zijn de regels voor diergeneesmiddelen

Waarom heeft de Dierenapotheek niet alle geneesmiddelen

Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2288 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.