Vachtverzorging bij het paard

De vacht is één van de belangrijkste onderdelen van het paard. De vacht houdt het paard warm en beschermt tegen kou, nattigheid en verwondingen.  Goede vachtverzorging van je paard is dan ook erg belangrijk.

Waarom heeft mijn paard een doffe vacht?

Wanneer je paard een doffe vacht heeft kan dit duiden op stress, pijn of ziekte (Cushing). Ook kan de stofwisseling of hormoonhuishouding verstoord zijn. Wanneer dit weer in balans komt, dan zul je zien dat de glanzende vacht weer terugkeert. Oudere paarden hebben meestal een wat tragere stofwisseling, hierdoor duurt het verharen ook iets langer. Ook speelt de hoeveelheid van licht een belangrijke rol. Wanneer het herfst wordt (kortere dagen) dan zal het paard de wintervacht gaan aanmaken. Sommige paarden die goed in de vacht zitten, krijgen ook zogenaamde ‘appeltjes’. Wist je dat dit erfelijk bepaald is?

Waarom moeten paarden geborsteld worden?

Het is belangrijk om je paard regelmatig te borstelen. Met borstelen verwijder je vuil en stimuleer je de bloedsomloop. Paarden die altijd buiten lopen mogen in de herfst en in de winter niet teveel worden geborsteld. Dit kan namelijk de waterafstotende laag aantasten, doordat ze door poetsen teveel haar verliezen.

Wanneer je met je paard gereden hebt en het dier is bezweet, dan kun je het zweet afsponzen. Door af te sponzen hou je de poriën in de huid open. Met een roskam maak je roterende bewegingen, hiermee maak je vuil los. Poets nooit te hard op delen waar alleen bot onder de vacht zit. Met een harde borstel poets je het vuil uit de vacht en je eindigt met een zachte borstel om het paard mooi te laten glanzen.

Hoe verzorg ik de manen en staart van mijn paard

De manen en staart altijd voorzichtig borstelen, zodat er zo min mogelijk haren uitgaan. Tegenwoordig zijn er verschillende antiklit middelen op de markt. Met een spray kan de hele staart ontklit worden. Zorg er altijd voor dat het paard niet op de staart kan gaan staan en knip deze bij tot ongeveer 15 centimeter onder de hak. Wanneer je met je paard op wedstrijd gaat moeten de manen niet te lang zijn omdat je moet kunnen invlechten. Je kan de manen op lengte houden met een speciaal kammetje. Hanteer voor de lengte van de manen ongeveer een handbreedte.

Rapide-magic-gel-antiklit-staart-manen-paarden

Rapide Magic Gel11,45

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Welke voedingssupplementen zijn goed voor de vachtverzorging van jouw paard?

Reden voor een doffe vacht kan een tekort zijn aan bepaalde voedingsstoffen. Vitaminen, mineralen (biotine, zink, zwavel) zijn erg belangrijk voor huid en haren. Krachtvoer, speciaal voor paarden (bix, muesli) bevatten deze voedingsstoffen en ondersteunen de vachtverzorging van jouw paard. Echter het kan soms zijn dat je paard toch nog een tekort heeft. Als de vachtconditie niet optimaal is, overleg dan met een dierenarts. Door middel van een bloedtest kan deze bekijken welk tekort je paard heeft. Dit kun je aanvullen met supplementen. Er zijn veel verschillende merken en soorten supplementen te verkrijgen (Audevard, NAF, Phytonics, Vitalstyle).  Je kan ook lijnzaadolie bijgeven, dat zit wel in veel krachtvoer lijnzaad verwerkt. Dit bevat veel essentiële omega-3 vetzuren waarvan je paard mooi gaat glanzen. Extra lijnzaadolie helpt je paard door de verharing heen.

grand-national-lijnzaadolie-1-liter-stofwisseling-darmen-paard

Grand National Lijnzaadolie11,15

In mijn mandje
In mijn mandje
Rapide-rappo-lijnzaadolie-5L-paarden

Rapide Rappo Lijnzaadolie28,95

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Tot slot

Wanneer de vacht van je paard plots veranderd (dof, veel haaruitval) bel dan altijd een dierenarts. Wellicht zijn er voedingssupplementen nodig. Denk er verder aan altijd tijdig je paard te ontwormen en laat de dierenarts minimaal eenmaal per jaar een gebitscontrole uitvoeren, zodat je zeker weet dat hij de juiste voedingsstoffen ook kan verwerken.

Verwante artikelen:

Paard wassen

Het paardengebit

Vachtverzorging van je paard

Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2276 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.