Waarom Werelddierendag?

Elk jaar is het weer feest voor al onze (huis)dieren en kunnen ze genieten van een extra knuffel, kluif, speeltje of andere verwennerij. Waarom en wat vieren we eigenlijk dierendag? En waarom vieren we Werelddierendag precies op 4 oktober?

Waarom vieren we dierendag op 4 oktober?

Om te beantwoorden waarom en wat we vieren, beantwoorden we eerst waarom we Werelddierendag op 4 oktober vieren. Daarvoor gaan we terug in de tijd naar Franciscus van Assisi.

Franciscus werd geboren in 1182 als koopmanszoon. Enige jaren leefde hij een zorgeloos leven totdat hij bij een oorlog tussen Assisi en Perugia betrokken raakte. Franciscus werd tijdens de strijd gevangen genomen en zat een jaar lang gevangen totdat zijn vader het losgeld betaalde. Ziek en verzwakt keerde hij terug. Door de oorlog, zijn gevangenschap en het contact met armen en zieken veranderde zijn leven. Hij deed afstand van zijn rijke leventje, trok het klooster in en besloot voortaan voor de armen en zieken te zorgen. Ook trok hij zich het lot van dieren aan.

Uit de verhalen die bestaan over het leven van Franciscus blijkt zijn grote liefde voor de natuur en dieren. Tijdens zijn reizen zou hij hebben gepreekt voor aandacht luisterende vogels en hebben onderhandeld tussen een vraatzuchtige wolf en het dorp dat de wolf lastigviel. Op 3 oktober 1226 overleed Franciscus, op 4 oktober werd hij te ruste gelegd. In 1228 werd Franciscus heilig verklaard, 4 oktober werd de feestdag van Sint Franciscus, waarbij het ook gebruikelijk was om dieren mee te nemen naar de kerk om gezegend te worden.

Rond 1930 werd de feestdag van Sint Franciscus uitgeroepen tot Werelddierendag omdat Franciscus in het bijzonder zicht het lot van dieren zo aantrok. Dierendag is dan ook in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de rechten- en het welzijn van dieren.

Wat doen we op Werelddierendag?

Zoals uit de ontstaansgeschiedenis blijkt is dierendag begonnen om de rechten- en het welzijn van dieren te verbeteren. In Nederland is er door de jaren heen veel veranderd en hebben dieren over het algemeen een goed en gezond leven. Daarom is deze dag uitgegroeid naar een dag waarop wij onze (huis)dieren lekker verwennen en extra aandacht geven. Grijp jij Werelddierendag ook aan om jouw maatje in de spotlight te zetten?

Verwante artikelen

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2273 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.