Vanwege Hemelvaartsdag worden bestellingen later verzonden

Waar let je op bij de aanschaf van je huisdier?

Je kunt genoeg redenen bedenken om een huisdier aan te schaffen. Veel mensen komen snel in de verleiding, vooral als ze jonge huisdieren zoals een puppy of kitten zien. Graag geven we je een paar tips voordat je een dier in huis neemt. Dan weet je zeker dat je een keuze maakt die bij jouw situatie en bij je toekomstige huisdier past. Heb je het huisdier eenmaal aangeschaft, dan neem je immers ook de verantwoordelijkheid om er goed voor te zorgen. Ben je daar geschikt voor?

1. Waarom een huisdier?

Maak voor jezelf helder waarom je een huisdier wilt en wees daarin eerlijk. Een huisdier kan structuur in je leven brengen, maar ook gezelligheid, ontspanning en vriendschap. Dieren zijn vaak trouwer dan mensen. Maar laat je niet beïnvloeden door een ‘schattig uiterlijk’ of door status. Besef dat het dier er niet zelf voor kiest om jouw huisgenoot te worden. Dat betekent dus dat je er voor moet zorgen.

2. Verzorgen kost tijd

Bedenk of je tijd hebt voor de verzorging van het dier. Wandelen met de hond, kattenbak verschonen, konijnenhok verversen, maar ook spelletjes doen met je dier kosten tijd. Denk ook aan de dagelijkse borstelbeurt en de bezoeken aan de dierenarts. En hoe zit het met de verzorging als je met vakantie gaat? Of als je zelf niet (meer) voor het dier kunt zorgen? Dieren schuif je niet na een poosje aan de kant, dus bedenk dat je er een leven lang voor zorgt.

3. Huisdieren kosten geld

Een mand voor de hond, een krabpaal voor de kat en drinkbakjes en het dagelijks voer. Allemaal voorbeelden van kosten die je maakt voor je huisdier. De aanschaf van het dier hoort daar bij. Dat geldt ook voor de bezoeken aan de dierenarts voor entingen, gebitscontrole en bij ziekte van je huisdier. En voor de bestrijding van ongedierte, zoals vlooien en teken. Waar je misschien nu niet snel bij stilstaat, is dat het dier ouder wordt en dan in het algemeen meer verzorging nodig heeft.

4. Past het thuis?

Sommige huisdieren hebben meer ruimte nodig dan andere. Zo heeft een kanarie minder ruimte nodig dan een hond. En sommige huisdieren zijn misschien minder geschikt om te houden als je in een kleine flat woont. Maar ook de samenstelling van je gezin is van belang: wil elke huisgenoot een huisdier? Heb je al andere huisdieren en brengt een extra huisdier niet teveel stress met zich mee? Dat laatste geldt in het bijzonder voor katten. Of zijn er allergieën waar je rekening mee moet houden?

5. Keuze van het dier

Delen
Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9/10 uit 2050 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 49,50

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met dierenarts Martin Hovius. We delen onze kennis en ervaring met liefde.