Huisdier vermist: 10 tips bij een vermiste kat of hond
Is je kat vermist? Of is je hond weggelopen en niet meer teruggekomen? Dan wil je er natuurlijk zo snel mogelijk voor zorgen dat hij of zij weer veilig thuiskomt. Wat je direct kunt doen, is je huisdier als vermist opgeven bij de Dierenbescherming. Hieronder lees je 10 tips over wat je nog meer kunt doen wanneer jouw maatje spoorloos is verdwenen.
1. Hond of kat vermist? Bel je dierenarts!
Neem altijd contact op met je dierenarts (en eventueel andere dierenartsen) wanneer jouw huisdier vermist is. Het kan natuurlijk heel goed zijn dat iemand met een gevonden ‘zwerfkat’ (of hond) naar de dierenarts gaat. Wanneer jij van tevoren jouw dierenarts hebt geïnformeerd, zijn ze op de hoogte en kunnen ze meteen actie ondernemen zodra jouw huisdier daar binnenkomt. Stuur hen per e-mail een duidelijke omschrijving, inclusief goede foto’s.
2. Deel jouw hond of kat op social media
Door jouw vermiste huisdier te delen wordt een loslopende hond of kat sneller opgemerkt. Jouw vrienden, familie en volgers zullen na het zien van jouw bericht bewuster kijken naar huisdieren in hun omgeving. Door te delen vergroot je de kans dat jouw missende hond of kat gevonden word.
3. Hang posters op van je vermiste hond of kat
Het klinkt misschien wat ‘oldschool’, maar het werkt nog steeds heel goed. Hang in de omgeving van je huis, of waar je huisdier is verdwenen, zoveel mogelijk posters op met een duidelijke foto van je hond of kat. Vermeld ook je e-mailadres of telefoonnummer, zodat mensen direct contact met je op kunnen nemen zodra hij of zij gevonden is. Het is ook handig de vermissingsdatum te noteren. Zo voorkom je dat mensen denken dat de informatie achterhaald is en dat ze niet meer naar je huisdier hoeven uit te kijken.
Let op! In sommige gemeenten en natuurgebieden is het verboden om posters op te hangen.
4. Start een zoektocht naar je vermiste huisdier
Wanneer je vermiste hond of kat bang is, kan hij zich gaan verstoppen. Ook kan hij natuurlijk per ongeluk ergens opgesloten zijn, waardoor hij niet naar huis kan komen. Doorzoek daarom zelf ook altijd gebouwen, garages, tuinen, bergingen, schuurtjes, etc. in je directe omgeving of in de omgeving waar je hond of kat is verdwenen.
Ben jij of zijn je buren het huis aan het verbouwen? Zoek dan ook goed onder vloeren en achter pas geplaatste dingen zoals keukenblokken en wanden. Let ook goed op gaten onder panden en op raampjes van kelderboxen.
Neem een zaklamp mee en bel aan bij je buren om te vragen of je even in hun berging, schuur of garage mag gaan kijken.
5. Roep de naam van je huisdier
Als je bezig bent met je zoektocht, doe dit dan niet in stilte. Roep je kat of hand als het buiten rustig is. Hij of zij zal dan minder bang zijn en sneller reageren. Maak geluiden waar je huisdier normaal gesproken op reageert. Rammel bijvoorbeeld met een pak brokken of de voederbakjes. Een kat zal niet altijd meteen reageren, vooral niet wanneer je kat al een tijdje van huis is en/of gewond is geraakt of ziek is geworden. Neem daarom de tijd. Herhaal het roepen en rammelen regelmatig met de nodige tussenpozen, zodat je je huisdier eventueel kunt horen.
6. Informeer bij je oude woonadres
Met name katten lopen vaak terug naar hun oude adres wanneer je net bent verhuisd. Ze hebben een onverklaarbaar richtingsgevoel dat ze terugbrengt naar de oude leefomgeving. Bij kleinere afstanden is de kans op teruglopen groter, maar er zijn gevallen waarbij het dier zelfs het halve land heeft afgelopen naar de oude en vertrouwde woonomgeving. Denk dus nooit ‘mijn oude huis staat veel te ver weg, daar zal hij nooit naartoe gaan’. Neem altijd contact op met de oude bewoners om ze alvast te waarschuwen. Wie weet komt hij daar binnenkort aanlopen.
7. Bel het dierenasiel en de dierenambulance
Het kan natuurlijk zijn dat je huisdier al gevonden is en door de dierenambulance is meegenomen en/of naar het dichtstbijzijnde dierenasiel is gebracht. Neem daarom altijd contact op met zowel het dierenasiel en de dierenambulance. Is je kat of hond nog niet bij hen bekend? Laat dan je gegevens achter en vraag of je de gemaakte posters daar af mag geven of naar hen op mag sturen.
8. Kat vermist? Kijk omhoog!
Katten klimmen vaak in bomen om daar een veilige plek te zoeken. Misschien is hij of zij nog steeds bang of kan je kat simpelweg niet meer naar beneden. Kijken daarom altijd omhoog tijdens je zoektocht, of wanneer je naar je werk of de winkel loopt of fietst.
9. Laat iets achter voor je vermiste hond
Honden gaan vaak terug naar de plek waar ze jou voor het laatst hebben gezien. Laat daarom op die plek iets achter dat ze herkennen. Bijvoorbeeld je auto of iets met de geur van thuis. Hang ook in de buurt van die plek een poster op en ga regelmatig zelf even kijken of je hond terug is gekomen.
10. Maak een lokplek voor je vermiste kat of hond
Dit is hetzelfde idee als bij het punt hiervoor, maar dan dicht bij huis. Zet op de plek waar je huisdier het huis of de tuin als laatste heeft verlaten drie bakjes neer. Eentje met water, een met voer en een met vieze plaskorrels (evt. van overige katten in huis). Zet daarbij een doos of krat op zijn kant, zodat de kat of hond bescherming kan zoeken. Leg er een gedragen kledingstuk in, zodat hij of zij de geur van zijn baasje kan herkennen. Houd dit minimaal een week vol.
TIP: Laat je huisdier chippen en vervolgens registreren bij Dierenapotheek.nl (Petlook dierenregistratie)
Om langdurige vermissing van je huisdier te voorkomen, is het aan te raden je hond of kat te laten chippen. Voor honden is dit in Nederland zelfs verplicht.
Het chippen van een hond of kat is tegenwoordig dé manier om je huisdier te identificeren. Met een chip voorzie je jouw hond of kat van een persoonlijk identificatienummer. Dit nummer kan vervolgens worden geregistreerd bij een daarvoor aangewezen databank. Jouw naam, adresgegevens en telefoonnummer worden aan dit nummer gekoppeld. Wordt de kat of hond gevonden? Dan kan hij binnen no time weer met jou worden herenigd.
Sinds kort werkt Dierenapotheek.nl samen met Petlook. Dit is dé online databank voor huisdieren met een chip. Zodra je huisdier een chip met chipnummer heeft, kun je hem of haar op dierenapotheek.nl/dierenregistratie registreren. Hier kun je tevens het medisch dossier van jouw maatje bijhouden. Dit is handig, omdat je hier belangrijke informatie over inentingen, allergieën of medicijnen in kwijt kunt. Ook kun je hier jouw dierenarts toevoegen.
Is je huisdier vermist en wordt hij door iemand gevonden? Dan kunnen alle dierenartsen, dierenasiels en dierenambulances het medisch dossier inzien. Zo kan direct de juiste zorg geboden worden en ben jij snel weer herenigd met jouw maatje.
Verwante artikelen
Tips voor een kat uit het asiel
Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].
Klantbeoordeling: 9/10 uit 2317 beoordelingen
Deskundigheid van een dierenarts
Veilig en betrouwbaar bestellen
Dagelijkse verzending (ma t/m vr)
Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95