Weerstand bij paarden

Het weer slaat om en we merken dat dit invloed kan hebben op onze weerstand. Dit is niet alleen bij ons zo, maar ook bij dieren. Nu wil je natuurlijk het allerbeste voor jouw paard. In dit artikel lees je meer over weerstand bij je paard, en wat je kan doen om deze een boost te geven.

Wat is weerstand?

Je weerstand zijn de (voornamelijk witte) afweer bloedcellen die activeren als ziektekiemen het lichaam binnendringen. Die cellen vallen de ziektekiemen aan om te voorkomen dat je ziek wordt of om je zo snel mogelijk weer beter te maken.Het afweersysteem van een paard verschilt niet erg veel van dat van ons. Dit is bij alle zoogdieren hetzelfde. Wat alleen een verschil kan maken, is als een dier selectief is gefokt. Hierdoor verlies je diversiteit in het DNA waardoor de weerstand van nature minder sterk kan zijn. Dan pikt het paard sneller een ziekte op en kan het langer duren voordat hij weer genezen is.

Waar wordt weerstand door bepaald?

 • Voeding;
 • De juiste voedingsstoffen;
 • Een goede balans tussen beweging en rust;
 • Stresslevel;
 • Gebruik van geneesmiddelen;
 • Leefomstandigheden.

Hoe herken ik een verzwakte weerstand?

Als de weerstand van je paard verzwakt is, herken je dit vaak vooral aan dat er bij wonden pus en etter ontstaat. Ook zie je dan dat er sneller zwellingen en vochtophopingen ontwikkelen. In het geval van ernstige infecties is het uiteraard belangrijk om een dierenarts te raadplegen!

Hoe verhoog ik de weerstand van mijn paard?

 • Gezonde voeding;
 • Voldoende beweging;
 • Genoeg frisse lucht en licht op stal;
 • Mest de stal regelmatig uit;
 • Contact met soortgenoten;
 • Als je paard buiten staat kan je hem ondersteunen met een regendeken, zorg voor een plek om te schuilen en voldoende voeding ter beschikking;
 • Bij een intensief wedstrijdprogramma is het belangrijk om antioxidanten zoals vitamine E, C en selenium op pijl te houden (kijk eens naar NAF Vitamine E, Selenium & Lysine);
 • Houd vaccinaties goed bij;
 • Zorg voor een passende wormbestrijding.

Producten voor de weerstand van je paard

audevard-immuno-rs-immuunsysteem-paarden

Audevard Immuno RS50,25

In mijn mandje
In mijn mandje

Gebruik Immuno RS tijdens periodes waarbij meer wordt gevraagd (training, wedstrijden, transport). Immuno RS ondersteunt paarden met een verminderde weerstand. Immuno RS is verrijkt met planten. In het bijzonder aanbevolen tijdens risicoperiodes (winter, intensieve training, verandering van verblijfplaats).

Klik hier om dit product op onze website te bekijken.

ekyrenal-plus-lever-nier-inspanning-paarden

Audevard Ekyrenal Plus42,95

In mijn mandje
In mijn mandje

Ekyrenal Plus Solution van Audevard is ter ondersteuning van de nier- en leverfunctie van paarden. Dit product stimuleert de uitscheiding van toxinen. Uiterst geschikt voor oudere of herstellende paarden, bij zware inspanningen en bij slecht herstel.

Klik hier om dit product op onze website te bekijken.

Myostem-Protec-apieren-herstel-paarden

Audevard Myostem Protec61,95

In mijn mandje
In mijn mandje

Myostem Protec is een supplement dat geschikt is om te geven na een sportinspanning. Na een training kunnen spiercellen min of meer beschadigd raken. Door het innemen van antioxidanten kan het lichaam en de spieren zich herstellen.

Klik hier om dit product op onze website te bekijken.

Naf-d-tox-antioxidanten-weerstand-immuunsysteem-detox-paard

NAF D-Tox44,25

In mijn mandje
In mijn mandje

Dit product product zorgt voor het behoud van een goede gezondheid en weerstand, de bescherming van gezonde lichaamsweefsels en een snel herstel na fysieke inspanning. D-Tox bevat een zeer grote verscheidenheid aan krachtige extracten van kruiden en planten (anti-oxidanten) die het lichaam helpen bij de afvoer van afvalstoffen. De 100% natuurlijke ingrediënten in D-Tox ondersteunen tevens de lichamelijke weerstand.

Klik hier om dit product op onze website te bekijken.

NAF-vitamin-e-selenium-Lysine-paarden

NAF Vitamine E, Selenium & Lysine30,95

In mijn mandje
In mijn mandje

NAF Vitamine E, Selenium & Lysine van NAF Equine is een supplement dat de spierfunctie van het paard ondersteunt tijdens prestaties. Wanneer er weinig selenium in de bodem zit, is het erg nuttig om dit supplement toe te voegen aan de voeding. Vitamine E en selenium kunnen beide een bijdrage leveren aan een goede spierfunctie. Daarnaast werkt het supplement ook ter ondersteuning van de vruchtbaarheid bij fokpaarden. Bijzonder nuttig in die gebieden waar de bodem waarschijnlijk een tekort geeft aan selenium. Het bevat seleniumgist, dat veiliger te gebruiken is dan anorganische vormen.

Klik hier om dit product op onze website te bekijken.

immu-boost-pro-50-ml-weerstand-hond-kat-paard

Phytonics Immu Boost Pro30,95

In mijn mandje
In mijn mandje

Immu Boost Pro is een aanvullend diervoeder dat het immuunsysteem van paarden, honden en katten ondersteunt. Hiernaast wordt het gebruikt ter ondersteuning van de weerstand en meer energie en voor vitaliteit.

Klik hier om dit product op onze website te bekijken.

Verwante artikelen

Gezonde spijsvertering bij paarden

Gebitsverzorging bij paarden

Koliek bij paarden

Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via  [email protected].

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2279 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.