Koliek bij paarden

Wat is nu precies koliek? Koliek bij paarden is een vorm van buikpijn. Het maagdarmstelsel van een paard is erg lang, op diverse plaatsen kunnen er dan ook verstoppingen, krampen, (gas)ophopingen of verschuivingen optreden. Dit vaak met koliek tot gevolg.

Soorten koliek

Zoals eerder genoemd zijn er verschillende soorten koliek. De meest voorkomende soorten koliek bij paarden zijn:

 • Gaskoliek: gassen verlaten het lichaam van het paard door middel van winden. Wanneer de gassen er niet uit kunnen (door ophoping of blokkering), dan kan er gaskoliek ontstaan. Wanneer je weet dat je paard gaskoliek heeft is het geven van Ecostyle Colosan een goede optie. Geef dit niet wanneer je paard een verstopping heeft!
 • Verstoppingskoliek: hiervan is sprake wanneer er in de darmen een verstopping zit van voer. Dit zie je vaak bij paarden die veel stro eten of hun voer niet goed kauwen of niet genoeg drinken
 • Zandkoliek: dit kan je paard krijgen door het eten van teveel zand of dat er gevoerd wordt op bijvoorbeeld een paddock. Wanneer je weet dat je paard zand eet kun je ter voorkoming van koliek Psylium vezels (vlozaad) geven. Deze zijn verkrijgbaar van diverse merken (NAF, Synovium, Groene Os) en in diverse uitvoeringen (vezels, olie).
 • Krampkoliek: stress of plotselinge veranderingen in het management van je paard kunnen hiervoor zorgen. Denk bijvoorbeeld aan het geven van ander voer. Wanneer je veranderd van management kun je Ecostyle Darmbalans geven dit ter ondersteuning.

Ook is de Equitop Pronutrin een goede optie. Dit supplement kan erg breed worden ingezet. Denk hierbij aan een periode van zware inspanning, bij het wisselen van voersoort, bij terugzetten in voer of bij weigering tot voeropname, gedurende transport, spenen van veulens, rangorde gevechten of rondom operatie en ziekte (bijvoorbeeld koliek).

Ter ondersteuning van de spijsvertering kun je ook Audevard Ekygard geven.

Symptomen koliek

Een paard met koliek is vaak lusteloos of rusteloos. De symptomen kunnen uiteen lopen en soms is het niet duidelijk wanneer een paard koliek heeft. Onderstaande symptomen horen vaak bij koliek:

 • Liggen of rollen
 • Naar de flank kijken en naar de buik schoppen
 • Zweten en koorts
 • Verhoogde hartslag en ademhaling
 • Niet willen eten

Wat te doen wanneer een paard koliek heeft

Als je vermoed dat je paard koliek heeft,  bel dan direct de dierenarts. Wat je verder het beste kunt doen, hangt af van hoe heftig de koliek is. Als het mogelijk is, ga dan stappen met het paard. Is de koliek zo heftig zet je paard dan in een paddock, zodat je paard zich zo min mogelijk kan beschadigen.

Koliek voorkomen

Natuurlijk heb je niet altijd alles in de hand, maar hieronder wat tips om koliek te voorkomen:

 • Wanneer je veranderd van voer, doe dit dan geleidelijk.
 • Voer je paard zoveel mogelijk op dezelfde tijdstippen en geef de hoeveelheid die past bij je paard en de arbeid. Geef nooit grote hoeveelheden in één keer en geef geen geschimmeld hooi of stro.
 • Na zware inspanning, nooit je paard een grote hoeveelheid koud water laten drinken.
 • Je kunt de darmfunctie van je paard extra ondersteunen met een speciaal supplement, zoals Ecostyle Darmbalans of Audevard Ekygard.
 • Zorg voor een goede ontworming en laat de mest regelmatig controleren op wormen.
 • Laat gebitscontroles uitvoeren. Voor ondersteuning van het gebit kun je Pharmox Magnesiumcitraat gebruiken.
 • Lijnzaadolie is altijd goed om te geven.

Wanneer je twijfelt of je paard koliek heeft, bel dan altijd een dierenarts. Koliek kan zeer ernstig zijn en paarden kunnen hier aan overlijden. Gelijk actie nemen is noodzaak!

Verwante artikelen:

Paardengebit

Gezonde spijsvertering bij paarden

Weerstand bij paarden

Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2267 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.