Filteren
Merk
Gebruiksvorm
Aandoening
Diersoort
Productsoort

Verzorging van je oudere paard

Een ouder paard heeft net wat meer zorg en aandacht nodig dan een jonger paard. Door het ouder worden vermindert de weerstand, waardoor hij sneller last kan krijgen van kwaaltjes. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk dat je je paard een handje helpt door hem extra vitaminen en mineralen aan te bieden. Dit kun je bijvoorbeeld doen met behulp van PUUR Vita-min Paard. Om de vacht van je paard in goede conditie te houden, kun je bijvoorbeeld lijnzaadolie toevoegen aan het voer.

Voer voor oudere paarden

Het belangrijkste voer is ruwvoer. Dit geldt voor zowel jonge als oudere paarden. 90 tot 100% van wat een paard normaal gesproken eet bestaat namelijk uit ruwvoer. Hierbij kun je denken aan gras, hooi en voordroog-kuil. Per 100 kilo lichaamsgewicht heeft een paard zo’n 1,5 tot 2 kilo ruwvoer per dag nodig.

Ruwvoer is met name zo belangrijk omdat het kauwen op dit voer ervoor zorgt dat de tanden op een natuurlijke manier slijten. Dit draagt bij aan een gezond en sterk gebit. Doordat ruwvoer heel vezelrijk is, kauwen paarden hier extra lang op. Hierdoor produceren zij veel speeksel. Dit speeksel zorgt ervoor dat zure maagsappen worden geneutraliseerd, wat maagproblemen, zoals maagzweren, helpt voorkomen.

Vervolgens komt het ruwvoer vanuit de maag in de dunne darm terecht, waar de oplosbare vezels voor een gezonde darmflora zorgen. De goede darmbacteriën worden door de oplosbare vezels uit het ruwvoer gevoed. Na het afgeven van de eiwitten en vetten aan de darmwand, komen de onoplosbare vezels in de dikke darm terecht. Hier wordt het overgebleven ruwvoer omgezet in energie. Maar liefst 90% van alle energie van een paard ontstaat uit ruwvoer. Vooral voor oudere paarden is dit voer dus ontzettend belangrijk om fit en energiek te blijven.

Meestvoorkomende kwaaltjes bij oudere paarden

Net als bij mensen, krijgen paarden naarmate ze ouder worden meer last van vervelende kwaaltjes. Dit kan vanalles zijn. Hieronder noemen we de meestvoorkomende.

Gebitsproblemen

Problemen met het gebit van een paard zorgen meestal ook direct voor problemen met de opname van voedingsstoffen. Het (ruw)voer wordt minder goed gekauwd, waardoor de voedingsstoffen minder efficiënt uit het eten kunnen worden gehaald. Vaak zorgen gebitsproblemen dus ook voor gewichtsafname.

Omdat tanden en kiezen bij paarden altijd doorgroeien, is het belangrijk dat het gebit regelmatig wordt gecontroleerd en behandeld door een paardentandarts. Wanneer een paard bijvoorbeeld een kies verliest, groeit de kies die daar tegenover zit in de ruimte van de verloren kies. Hierdoor ontstaat er een verkeerde stand van het gebit en wordt de manier van kauwen en malen negatief beïnvloedt. Als je hier niet op tijd bij bent, worden voedingsstoffen minder goed opgenomen en kan het paard afvallen en ziek worden.

Lees meer over het verzorgen van het paardengebit in het artikel ‘Gebitsverzorging bij je paard’.

Slechte lichamelijke conditie

Bij oudere paarden is vaak te zien dat de algehele lichamelijke conditie achteruit gaat. Dit is met name zichtbaar door het volgende:

  • Gewichtsverlies
  • Een minder mooie vacht
  • Minder efficiënte opname van voedingsstoffen
  • Minder goede spijsvertering
  • Haren verwisselen moeilijker en het haarkleed glanst minder
  • Minder ontwikkelde spieren, waardoor delen van het skelet uit gaan steken
  • Doorgezakte rug

Artrose bij oudere paarden

Net als bij honden en katten, komt artrose ook veel voor bij (oudere) paarden. Bij artrose vertoont het kraakbeen van de gewrichten slijtage. Door deze slijtage werkt het gewricht minder soepel en glad, wat tijdens het bewegen pijnlijk is voor het paard. Je kunt artrose bij een paard herkennen aan het stijf, stram en kreupel lopen. De symptomen zijn meestal het best zichtbaar bij koud en nat weer. Wanneer het lichaam opgewarmd is, loopt het paard vaak beter.

Ziekte van Cushing (PPID)

PPID (Pituitary Pars Intermedia Dysfunction), ook wel de ‘ziekte van Cushing’ genoemd, komt veel voor bij oudere paarden. 1 op de 7 paarde heeft deze ziekte. Bij PPID is een deel van de hypofyse, een kleine klier die onderaan de hersenen hangt, ontregeld. Dit uit zich onder andere in lusteloosheid en een verandering van de vacht.

De symptomen van PPID zijn:

  • Dikke buik
  • Lusteloosheid en sloomheid
  • Verandering van de vacht (dikke, krullende, zware beharing)
  • Meer drinken en plassen
  • Wegvallen van de bespiering (met name op de rug)
  • Minder weerstand (en daardoor gevoeliger voor infecties)

PPID is eenvoudig vast te stellen door middel van een bloedonderzoek en is goed te behandelen. De ziekte kan niet volledig genezen, maar het oude paard kan wel weer vrolijk en fit worden.

Cataract

Cataract is hetzelfde als staar. Het ouder worden heeft ook invloed op de ogen van het paard. Bij Cataract ontstaat er een soort witgrijze vertroebeling op de lens, waardoor het paard minder goed zicht heeft en/of wazig ziet.

Behandeling van staar bij oudere paarden is niet mogelijk. Wel kun je je paard helpen door geen spullen in de looproute te zetten en veelgebruikte spullen op een vaste plek te plaatsen. Ook is het slim om je paard eerst aan het felle licht te laten wennen, voordat je hem laat lopen.

Meer informatie

Naast bovenstaande ouderdomskwalen zijn er uiteraard nog een aantal verschijnselen van ouderdom. Denk aan verkleuring van de tanden, een verminderd gehoor en haaruitval. Door de verminderde weerstand is een ouder paard gevoeliger voor infecties. Om de weerstand van je paard zo optimaal mogelijk te houden, kun je supplementen gebruiken. Ons assortiment is samengesteld door ervaren dierenartsen, paraveterinairen en een farmaceutisch expert. Zo kun jij ervan uitgaan dat je altijd het beste van het beste in huis haalt. Kun je een product niet vinden, ontbreekt het in de webshop of heb je een vraag over een bepaald geneesmiddel? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2255 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf €59,95

Onze standaard verzendkosten zijn €5,95