Vanwege Hemelvaartsdag worden bestellingen later verzonden

Voedselallergie (huid)

Steeds vaker zien wij dieren met allergische klachten. Een van de meest voorkomende allergieën is een voedselallergie. Een voedselallergie is een overmatige reactie van het immuunsysteem op bepaalde bestanddelen in het voer. De stoffen die deze overgevoeligheidsreactie kunnen opwekken heten allergenen.

Een voedselallergie vaststellen

Een eliminatiedieet is de enige manier om voedselallergie bij honden vast te stellen. Met dit dieet van minimaal 6 weken kan eenvoedselallergie worden vastgesteld of uitgesloten.

Voor je hond

Voor je kat

Sanimed Skin Sensitive

Het is belangrijk dat je huisdier naast het hypoallergene voer NIETS anders binnenkrijgt, dus geen snoepje, geen koekje, geen kruimels, geen dingen van de straat. Gebeurd dit wel, dan kun je weer van voor af aan beginnen met het eliminatiedieet. Wil je je hond toch graag belonen, dan kun je hypoallergene beloningsbrokjes geven.

Heeft je huisdier geen jeukklachten meer na 6 weken eliminatiedieet, dan is het van belang om je huisdier altijd een hypoallergeen dieet te blijven voeren..

Waar zijn huisdieren vaak allergisch voor?

Uit onderzoeken is gebleken dat honden het meest gevoelig zijn voor rundvlees, zuivelproducten, soja, kippenvlees, maïs en eieren. Bij dieren die overgevoelig zijn voor deze allergenen komen daardoor bepaalde stoffen vrij die huidklachten (jeuk en ontsteking) of maag/darmklachten (braken, diarree, winderigheid) veroorzaken. Het kan zelfs zijn dat je huisdier al langere tijd hetzelfde voer krijgt, maar toch opeens allergische klachten krijgt. Dit is mogelijk want een voedselallergie kun je opbouwen.

Voedelsallergie kan leiden tot jeuk en door geregeld krabben en bijten kunnen er infecties of ontstekingen van de huid ontstaan. Bij de hond komen klachten het meeste voor op de poten, de oksels, de liezen, rond de anus, de romp en de oren, maar in principe kunnen ze overal op het lichaam voorkomen. Het kan zijn dat een steeds terugkerende oorontsteking het enige probleem is. Bij de kat zie je de eerste jeukplekken vaak op de kop en in de hals.

Naast een voedselallergie zijn er meer oorzaken van jeuk en huidaandoeningen. Meer hierover lees je in ons artikel 'Jeuk bij je huisdier'.

Bij verdere vragen zijn wij elke werkdag te bereiken via de chat of via info@dierenapotheek.nl.

Delen
Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9/10 uit 1876 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 49,50

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons dagelijks mailen, chatten of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met dierenarts Martin Hovius. We delen onze kennis en ervaring met liefde.