Pollenallergie bij paarden

Het voorjaar is meestal de mooiste tijd van het jaar. Maar voor sommige mensen en ook paarden kan het voorjaar ook veel problemen geven, vooral bij een pollenallergie. Wanneer jouw paard last heeft van klachten zoals schudden met het hoofd, veel proesten, veel niesen en schuren aan de neus. Dan kan het zijn dat jouw paard een pollenallergie (hooikoorts) heeft. Wat is een pollenallergie? Kun je het voorkomen? En wat kun je er aan doen?

Wat is een pollenallergie?

Bij een allergie voor pollen reageert het lichaam van het paard overgevoelig op contact met pollen (stuifmeel) van bomen en grassen. Dit is vooral in het voorjaar bij droog weer wanneer bomen en grassen bloeien en het stuifmeel loslaten. Het afweersysteem van het paard kan door de pollen ontregeld raken, dit wordt een allergie genoemd. Het veroorzaakt een prikkeling in de neus en de luchtpijp van het paard, waardoor je paard gaat hoesten.

Bij regen of wanneer je paard op stal staat wordt deze allergie verminderd en stopt wanneer de bomen en planten uitgebloeid zijn.

Symptomen van een pollenallergie bij paarden

Vaak zie je pas verschijnselen van paarden tussen de 8-12 jaar. Symptomen van een pollenallergie zijn:

  • Schudden met het hoofd
  • Hoesten (soms een snotneus)
  • Jeuk aan de neus
  • Zwaardere ademhaling

Belangrijk is om altijd goed op te schrijven wanneer je paard deze symptomen vertoond, op deze manier kun je achterhalen of het daadwerkelijk om een pollenallergie gaat.

Wat kan ik mijn paard geven tegen pollenallergie?

Het voorkomen van een pollenallergie is onmogelijk. Je paard bouwt dit op en wordt vaak pas zichtbaar op een leeftijd van 8-12 jaar. Om een paard met een pollenallergie zoveel mogelijk te verlichten is het raadzaam om te zorgen dat de conditie en de weerstand van het paard goed is.

Goede voeding is hiervan een belangrijke basis. Geef je paard altijd voldoende ruwvoer en ondersteun dit met goed krachtvoer met niet teveel suikers en de nodige vitaminen en mineralen. Ook op tijd ontwormen en een goed onderhoud van het gebit dragen bij aan de conditie van het paard.

Je kan je paard ook de nodige vitaminen – en mineralenpreparaten bijgeven (Phytonics, Naf, Audevard) om de gezondheid te ondersteunen. Het geven van ‘Puur Pollen’ draagt bij aan de verzachting van de luchtwegen, zodat deze minder geïrriteerd raken

puur-pollen-50-ml

Puur Pollen19,50

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Stress kan ook zorgen voor een verhoogde kans op een pollenallergie. Tegenwoordig zijn er verschillende supplementen op de markt (Primeval) om de stress bij een paard te verlagen.

primeval-stressless-paard--stress-poeder-injector

PrimeVal StressLess Paard12,25

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Tot slot

Zorg voor een goed management en een goede gezondheid van je paard. Dit kan ervoor zorgen dat je paard minder snel last krijgt van een pollenallergie. Heeft je paard toch een pollenallergie geef hem of haar dan de nodige supplementen om de ongemakken te verlichten. Ook een pollennetje kan wonderen doen!

Verwante artikelen:

Luchtwegen van het paard

Luchtwegproblemen paard

Weerstand bij paarden

Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2288 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.