Gebitsverzorging bij je knaagdier

Knaagdieren heten niet voor niets knaagdieren. Als ze niet kunnen knagen, dan leidt dit zeker tot problemen. Die variëren van gebitsproblemen tot maag- en darmproblemen. Ook het gedrag kan veranderen, bijvoorbeeld als de behoefte aan knagen tot uiting komt in het bijten op de tralies.

Het gebit van jouw knaagdier

In tegenstelling tot de mens groeien de tanden van knaagdieren hun hele leven door. De tanden kunnen tot maar liefst 4 millimeter per week groeien. Daarom is knagen enorm belangrijk voor een knaagdier. De slijtage aan het gebit verschilt per voeding die jouw konijn, cavia of ander knaagdier krijgt. Voeding met harde bestanddelen zorgen voor beter slijtage van de tanden als voeding met zachte bestanddelen. Het dus goed om te zorgen voor een dieet dat goed aansluit op de knaagbehoefte van jouw maatje.

Wanneer jouw knaagdier gaat knagen aan de kooi, gaat knarsetanden of gewicht verliest kunnen de tanden mogelijk niet genoeg slijten of is er een ander onderliggend probleem.

Hoe voorkom je gebitsproblemen bij jouw knaagdier

Bunny-nature-crunchy-cracker-appel-snack-dwergkonijnen-cavia-chinchilla-gerbil-hamster-ratten

Bunny Nature Crunchy Cracker Appel3,45

In mijn mandje
In mijn mandje
Supreme-natural-garden-sticks-knaagdieren

Supreme Selective Naturals - Garden Sticks3,25

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Controleer regelmatig het gebit van jouw knaagdier. Kijk bij de controle goed naar de snijtanden, de stand van de kaak en de kleur van het tandvlees. De snijtanden moeten kort zijn, de tanden wit en het tandvlees lichtroze. De kleur van de tanden wijken bij een hamster iets af en moeten gelig van kleur zijn. Zie je afwijkingen? Dan kan dit betekenen dat er haken ontstaan op de kiezen of dat de kaken van jouw maatje niet helemaal aansluiten. Neem in deze gevallen contact op met jouw dierenarts.

Symptomen

Door een verkeerde stand van de tanden en kiezen, of door verkeerde voeding kunnen gebitsproblemen ontstaan. Gebitsproblemen zijn bij een controle te vinden, maar er zijn ook andere symptomen waar je op moet letten. We hebben ze op een rijtje gezet:

  • Niks eten
  • Natte kin door teveel speeksel
  • Gewichtsverlies
  • Diarree
  • De vacht wordt slechter
  • Weinig of geen keutels

Heeft  jouw maatje een van deze symptomen, dan is er beslist iets aan de hand. Neem contact op met jouw dierenarts. De meeste gebitsproblemen zijn goed te behandelen, helemaal wanneer een probleem snel ontdekt word.

Verwante artikelen

Juiste voeding voor je konijn

Het gebit van een konijn

E.Cuniculi bij konijnen

Madenziekte

Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2264 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.