Rotstraal bij paarden

Rotstraal is een veel voorkomend probleem bij paarden en vooral in natte periodes. Uit recent onderzoek is gebleken dat 45% van de paarden in Nederland last heeft van rotstraal. Wat is rotstraal en hoe kun je het voorkomen of genezen?

Wat is rotstraal?

Rotstraal is een bacteriële infectie in de straal van de hoef. De straal gaat door de bacteriën rotten en vandaar de naam. Rotstraal herken je aan een vetachtige uitscheiding die gepaard gaat met stank. Ook is de hoorn van de hoef waar de rotstraal zich bevindt zwart en zacht. Paarden hoeven er niet direct kreupel door te gaan lopen, maar het kan wel voorkomen.

Hoe ontstaat rotstraal?

Rotstraal begint vaak in de middelste straalgroeve. Dit is verklaarbaar omdat dit stuk van de hoef nauw is en bacteriën er snelst kunnen groeien. Een rotsstraalinfectie ontstaat meestal door een vieze, natte stal, slechte hoefverzorging, een gebrek aan beweging of tekorten in de voeding. Let op, krab de hoeven nooit te diep uit! Dit kan juist rotstraal veroorzaken!

Wat kan je doen tegen rotstraal?

Met goed hoefmanagement kun je proberen rotstraal te voorkomen:

  • Zorg dat de stal van je paard altijd zo schoon mogelijk is
  • Bij weidegang altijd ervoor zorgen dat je paard niet teveel en te lang in op en natte ondergrond staat
  • Krab elke dag de hoeven uit (niet te diep)
  • Laat om de 6-8 weken de hoefsmid komen
  • Zorg voor voldoende beweging. Beweging zorgt voor de doorbloeding en afvoer van afvalstoffen van de hoef. Zo blijven de gezondheid en flexibiliteit van de hoef op orde.

Wanneer je paard snel last heeft van rotstraal kun je als supplement MSM zwavel of Biotine bijgeven. Deze supplementen ondersteunen het hoorn van de hoef.

Is rotstraal te genezen?

Wanneer je paard last heeft van rotstraal is het belangrijk de oorzaak te achterhalen. De hoefzool zal zich snel herstellen wanneer de oorzaak wordt aangepakt. De hoefsmid kan rotstraal vaak goed behandelen door het wegsnijden van de ontstoken delen om zo de hoefbalans te herstellen.

Vervolgens is het belangrijk de voeten van je paard zo droog en schoon mogelijk te houden om het herstel te bevorderen en te voorkomen dat er opnieuw rotstraal ontstaat. Er zijn ook tal van producten op de markt om de hoeven van je paard sterk te houden (Rapide, NAF, Grand National).

Grand National Hoofteer Spray

Grand National Hoofteer Spray13,95

In mijn mandje
In mijn mandje
NAF-profeet-hoof-moist-natural-900g-hoeven-paarden

NAF ProFeet Hoof Moist - Natural23,75

In mijn mandje
In mijn mandje
rapide-stockholmer-teer-750-gram-hoeven-rotstraal-zolen-paarden

Rapide Stockholmerteer12,95

In mijn mandje
In mijn mandje

Geef je paard altijd genoeg beweging. Beweging bevorderd de doorbloeding en de afvoer van afvalstoffen. Dit zorgt weer voor een sneller herstel van de hoeven. Laat je paard zeker niet in een modderige wei lopen of in een natte stal staan.

Tot slot

Bel bij twijfel altijd een dierenarts en laat regelmatig een hoefsmid komen. Zorg dat je de oorzaak achterhaalt om rotstraal te voorkomen. Kijk elke dag de hoeven van je paard na, alleen op deze manier kun je snel achter hoefproblemen komen en de juiste stappen ondernemen.

Verwante artikelen

Hoefverzorging

Voorjaarsgras en paarden

Gewrichtsproblemen bij paarden

Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2288 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.