Voorjaarsgras en paarden

Heerlijk met het lekkere voorjaarsweer de wei in met gras wat steeds groener en langer wordt. Ideaal voor je paard, of toch niet? Wist je dat voorjaarsgras kan leiden tot hoefbevangenheid? Dit kan erg gevaarlijk zijn voor je paard. Wat is hoefbevangenheid? Hoe kan je de kans hierop verkleinen of nog beter voorkomen?

Wat is hoefbevangenheid

Hoefbevangenheid is een ontsteking in de hoef van het paard, waardoor de hoefwand kan los raken van het hoefbeen. Dit is behoorlijk pijnlijk. Nog steeds is niet helemaal duidelijk hoe de ontsteking kan ontstaan. Wel is duidelijk dat het een verstoring van de bloedvoorziening richting de hoef is. Hiervan zijn verschillende oorzaken bekend, zoals door toxische stoffen van bacteriën maar ook door een verstoorde hormonale huishouding.

Je kan hoefbevangenheid herkennen aan:

  • Je paard beweegt stijf en stram
  • De hoeven zijn warm en de kroonrand is soms verdikt en pijnlijk
  • Duidelijke voelbare upulsatie in de ondervoet
  • Gevoeligep unt van de straal

Ontstaan hoefbevangenheid

Het gras gaat groeien wanneer de temperaturen stijgen. Jong gras is rijk aan eiwitten, suiker en fructaan en vaak arm aan vezels. Hierdoor is gras snel verteerbaar. Bij veel suikerproductie (warm, droog weer en geen beregening) zet gras suiker om in fructaan, een koolhydraat dat niet in de dunne darm wordt afgebroken. Dus dit komt ook in de dikke darm terecht.

Jong gras verstoort de darmflora van het paard. Een verstoring van de darmflora leidt tot een verzuurd milieu. Als gevolg worden er veel bacteriën afgebroken en komen er veel giftige stoffen vrij, die de doorbloeding naar de hoef verstoren. De kans op hoefbevangenheid is hierdoor erg groot.

Andere gevolgen van voorjaarsgras

De zon zorgt ook voor veel suikerproductie in het gras. Vooral in jong gras kan het suikergehalte erg hoog zijn. Voor paarden met een minder efficiënte insulinehuishouding is suiker een trigger om extra veel insuline te produceren. Dit kan gevaarlijk zijn bij oude paarden, sobere rassen (Tinker, Shetlander, IJslander), paarden met een overgewicht en paarden met PPID. Wanneer deze paarden grote hoeveelheden suikers binnen krijgen dan geeft dat een insulinepiek. Dit heeft nadelige gevolgen voor de bloedvoorziening in de hoef. Bij deze paarden moet je ook altijd rekening houden met het geven van krachtvoer en hooi.

Voorkomen van problemen

Hieronder wat tips om de kans op hoefbevangenheid te voorkomen:

  • Zorg dat je paard langzaam went aan het gras.
  • Zet je paard in de ochtend op het gras, dan is het fructaangehalte nog laag. Je hebt ook websites die de fructaanindex aangeven.
  • Voorkom grazen op een kale weide. Kort gras is gestrest en bevat veel suikers.
  • Pas de hoeveelheid krachtvoer wanneer je je paard op de wei gaat zetten.
  • Geef je paard niet in één keer de volledige wei.
  • Voor paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid is het verstandig om voer te geven met zo min mogelijk suikers en zetmeel.

Tot slot

Zet je paard nooit direct een hele dag op een weide met vers voorjaarsgras. Gegarandeerd dat je problemen krijgt. Heb je vragen over de beweiding van je paard, dan kan je dit altijd aan je dierenarts vragen. Want voorkomen is altijd beter dan genezen.

Verwante artikelen

Een gezonde spijsvertering voor paarden

Hoefverzorging

Rotstraal bij paarden

Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2279 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.