Spijsverteringsstelsel van de hond

Het spijsverteringsstelsel van een hond is relatief kort als we dat met van een mens vergelijken. Het spijsverteringsstelsel bij mensen is ongeveer 10-12% van het lichaamsgewicht. Bij grote honden is dit ongeveer 2,7% en bij kleine honden 7%. Dit betekend dat grote honden een kortere spijsvertering hebben dan kleine honden. Belangrijk is dan ook om je hond goed uitgebalanceerde voeding te geven. De spijsvertering van een hond duurt ongeveer 8-9 uur. Bij puppy’s gaat de spijsvertering sneller!

Slokdarm naar de maag

Vanuit de bek passeert het voedsel de slokdarm richting de maag. In de maag wordt voedsel verwerkt met een hoog chloorwaterstofzuur. De zuurgraad bij een hond is heel hoog (pH 1-2), bij een mens is de zuurgraad pH 3-4. De zuurgraad bij een hond is zo hoog om grote stukken eiwit en botten te verwerken.  Honden kunnen ook niet goed verwerkt voedsel op braken en vervolgens weer opnieuw inslikken.

Van de maag richting de dunne darm

Het voedsel is in de maag al voor een deel verteerd met behulp van zoutzuur. Vervolgens gaat het voedsel in de vorm van een vloeistof richting de dunne darm, waar het grootste gedeelte van de vertering plaats vindt. In het eerste deel van de dunne darm komen er sappen van de alvleesklier en gal bij het deels verteerde voedsel. Hierdoor worden eiwitten en koolhydraten verteerd.

In het tweede stuk van de dunne darm komen de sappen van de darmwand bij de voeding. Deze knippen als het ware de voedingsstoffen in stukken om vervolgens door de darmcel te worden opgenomen. De darmcel geeft deze voedingsstoffen af aan het bloed dat richting de lever gaat. De lever verspreid de voedingsstoffen door het lichaam.

De dikke darm

De dikke darm is de laatste halte voordat de afvalstoffen het rectum verlaten. Hier worden nog water en elektrolyten (zouten) uit de voeding gehaald.

Endeldarm

De overgebleven voeding komt via de anus uit de hond. Aan ontlasting kun je veel zien en kun je ook zien of je hond de juiste voeding krijgt. Voeding met hoogwaardige, goed verteerbare eiwitten zorgt voor minder ontlasting. Poept je hond veel en volumineus? Dan kan het zijn dat er veel onverteerbare stoffen in het voer zitten. Wanneer je plotselinge veranderingen waarneemt of de ontlasting ziet er vreemd uit, neem dan altijd contact op met je dierenarts.

Tot slot

De spijsvertering is erg belangrijk bij een hond. Het is een goede indicator om te zien of er iets mis is met je hond. Ook verandering van eetgewoonten kan duiden op een probleem. Probeer een goed beeld te krijgen van de frequentie van ontlasting en hoe de ontlasting eruit ziet. Aan het gedrag van je hond kun je veel afleiden.  Zie je veranderingen of twijfel je, neem dan altijd contact met je dierenarts op. Denk ook altijd aan het regelmatig ontwormen van je viervoeter!

Verwante artikelen

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2273 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.