Tips voor onderweg

Bij het uitlaten van je hond heb je altijd de belangrijkste benodigdheden bij de hand en weet je dat je zo weer thuis bent mocht je nog iets anders nodig hebben. Laat je je hond wat verder van huis uit of gaat jouw maatje mee op reis? Dan is het goed om wat extra voorbereidingen te treffen, zo kan je zonder zorgen op pad.

Benodigdheden voor je hond op reis

Bij een wandeling nemen we vaak wat kleins te eten en drinken mee en bereiden we ons goed voor op de weersomstandigheden en het terrein waar we gaan lopen. Ook voor hond maatje is het belangrijk om met deze omstandigheden rekening te houden. Denk bij de voorbereiding bijvoorbeeld aan:

 • Voldoende water, ook al ga je maar een klein stukje;
 • Beloningsbrokjes ( Specific Hypoallergenic Treats, Jachtinstinct hartjes mix);
 • Reservelijn;
 • EHBO kit;
 • Handdoek (voor zwemmers of een onverwachte regenbui);
 • Poepzakjes (Poopygo);
 • Eventueel schoonmaakmiddel;
 • Setjes gereedschap (voor als de achterbak of deur niet meer open kan)!

Reisziekte (wagenziekte) bij je hond

Wordt jouw viervoeter misselijk in de auto? Oftewel, gaat jouw maatje veel smakken, kwijlen en braken en oogt jouw hond rusteloos? Dan is de kans groot dat er sprake is van reisziekte of wagenziekte. Reisziekte is voor zowel jou als je maatje enorm vervelend. Honden kunnen ziek worden in de auto omdat het evenwichtsorgaan van de hond in de war is. Wat ze in de auto zien komt niet overeen met wat ze voelen door de bewegingen van de auto.

Wat kun je doen tegen reisziekte? Wanneer jouw hond last heeft van wagenziekte kun je in overleg met jouw dierenarts medicijnen krijgen tegen het braken. Er zijn daarnaast een aantal tips om de reis iets aangenamer te maken voor jouw maatje:

 • Geef voor vertrek geen grote maaltijd, maar een klein portie licht verteerbaar eten. De grote maaltijd kan eventueel op de bestemming.
 • Zorg voor frisse lucht in de auto (raampje op een kiertje, niet roken).
 • Stop met enige regelmaat om je maatje wat rust te geven en wat te laten drinken.
 • Beloon je hond na afloop van de autorit om er een positieve ervaring van te maken.

De beste manier om reisziekte te verhelpen is door het te voorkomen. Oefen zo vroeg mogelijk met jouw hond in de auto om van de auto ook een veilige plek voor jouw maatje te maken. Bouw dit, indien mogelijk, rustig op. Van zitten naast de auto, tot rustig zitten in een stilstaande auto kun je langzaam toewerken naar het starten van de auto en kleine ritjes maken. Beloon je maatje bij elke stap om het hele proces een aangename ervaring te maken.

Heb je nog vragen over reisziekte of wagenziekte? Stel ze dan gerust aan onze klantenservice of neem contact op met je eigen dierenarts.

Relevante items

Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2279 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.