Vakantie checklist voor je huisdier

Als de vakantiekriebels beginnen te komen, is het belangrijk om ook na te denken over wat je met je huisdier doet. Gaat je huisdier mee? Logeert hij in een pension? Of laat je ‘m toch liever thuis? Voorkom vakantiestress en zorg dat je op tijd bent om alles goed te kunnen regelen. Hier hebben we handige checklists voor.

Huisdier mee op vakantie

Chippen
Je huisdier moet gechipt zijn als hij de grens over gaat. Hiervoor kun je terecht bij je eigen dierenarts. Vergeet niet de chip te registreren, dit kan ook via onze website! Als u hier klikt komt u op een omgeving waar u uw gechipte huisdier kunt laten registreren..Maak een duidelijke omschrijving van je huisdier en zorg voor een recente foto. Is je huisdier weggelopen, dan helpt een goed signalement om hem weer terug te vinden.

Dierenpaspoort
Zorg voor een geldig Europees dierenpaspoort, waarin de entingen vermeld staan. Laat eventuele medicijnen en de rabiëspenning hierin opnemen. Hiervoor kun je terecht bij je eigen dierenarts. Zorg ook dat het telefoonnummer van de dierenarts in het paspoort staat

Entingen
In landen binnen de EU moet je zorgen dat je dier minstens 21 dagen voor de reis is ingeënt tegen rabiës (hondsdolheid). Buiten de EU moet dit nog eerder. Ook is in sommige landen een rabiëspenning verplicht. Sommige pensions of buitenlandse campings eisen nog aanvullende vaccinaties, bijvoorbeeld tegen kennelhoest of de ziekte van Weil. Dieren die jonger zijn dan drie maanden, mogen nog geen rabiësinenting. Dat betekent dat je ze niet mag meenemen op vakantie. Informeer hier op tijd naar bij je eigen dierenarts.

Medicijnen
Heeft je huisdier medicijnen nodig? Zorg dan voor voldoende voorraad en laat je dierenarts het medicijn bijschrijven in het dierenpaspoort. Vraag hem eventueel een bijsluiter mee te geven in het Engels.

Toebehoren
Zorg voor een vertrouwde mand, een dekentje en een halsband met riem. Denk ook aan vertrouwde speeltjes, poepzakjes en een doekje voor kleine ongelukjes onderweg.

Voeding en drinken
Op het vakantieadres is niet altijd de juiste voeding verkrijgbaar. Een plotselinge verandering van het voer kan tot gevolg hebben dat je dier niet meer eet. Neem voldoende voer mee, waar je dier aan gewend is. Zorg als je onderweg bent ook altijd voor een fles water en een drinkbak.

Huisdieren toegestaan?
Informeer vooraf of je je huisdier mag meenemen naar je vakantieadres. Vraag na wat de spelregels zijn. Zo voorkom je problemen als je de bestemming hebt bereikt. Neem bijvoorbeeld een apart laken mee voor als je huisdier ‘s nachts in een ondeugende bui op je voeteneind kruipt.

Huisdier mee in het vliegtuig?
Vraag na bij de luchtvaartmaatschappij en in het land van bestemming wat de voorwaarden zijn voor het vervoer en de invoer van je huisdier, inclusief de kosten.

 

Huisdier blijft thuis

Ken het pension
Lees goed de voorwaarden voordat je een keuze maakt voor een pension. De voorwaarden kunnen per pension erg verschillen. Zorg dat je weet waar je dier de vakantie zal doorbrengen, ga er kijken en proef de sfeer. Maak vooraf duidelijke afspraken over de verzorging van je huisdier en leg die schriftelijk vast.

Op tijd reserveren
Reserveer op tijd het pension voor je huisdier.

Belangrijke telefoonnummers
Laat je telefoonnummer en de gegevens van een contactpersoon achter bij het pension, voor eventuele noodgevallen. Geef ook aan het pension door welke dierenarts je hebt.

Ken de verzorger
Als je huisdier in zijn vertrouwde omgeving blijft, is het fijn als hij bekend is met iemand die de gewoonten van je huisdier kent. Een goede kennis, familie of buren zijn vaak graag bereid om tijdelijk op je huisdier te passen. Maak vooraf duidelijke afspraken over de verzorging van je huisdier.

Op tijd vastleggen
Laat de verzorger op tijd weten wanneer je met vakantie bent en wanneer je weer terug bent.

 

Verwante artikelen:

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9/10 uit 2317 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.