Verzorging van de hamster
Er zijn vele verschillende soorten hamsters. Vaak is de verzorging van hamsters vrij eenvoudig. De dagelijkse verzorging beperkt zich tot voeren en zorgen voor vers drinkwater. Maar er zijn zeker nog andere dingen waar je rekening mee moet houden bij je hamster of bij aanschaf van een hamster!
Tamme hamster
Het is belangrijk om je hamster regelmatig op te pakken en te aaien. Dit om het diertje zo tam mogelijk te maken. Wanneer een hamster bang is of pijn heeft dan zal hij proberen te bijten. Let er op dat je kleine kinderen niet zomaar een hamster laat oppakken. Het diertje is klein en teer en kinderen kunnen knijpen.
Wat is goede voeding voor een hamster?
Geef je hamster bij voorkeur droogvoer waar vezels, eiwitten, vetten en koolhydraten in zitten. Op deze manier krijgt je hamster voldoende voedingsstoffen binnen. Hamsters eten graag zaden, granen en noten, groenten, en een beetje fruit. Koop altijd voer speciaal voor hamsters (Supreme). Zorg dat je hamster minimaal één keer per dag eten krijgt. Is het bakje de volgende dag nog niet leeg, geef je hamster dan iets minder te eten.
Zorg altijd voor voldoende hooi en bijvoorbeeld wilgentakken. Hamsters moeten kunnen knagen om de tanden te slijten. Wanneer er problemen zijn met de tanden, dan kun je dit merken aan:
- Weinig eetlust
- Stinkende geur uit het bekje
- Kwijlen
Vacht en nagels van je hamster
Met regelmaat moeten de nagels van de hamster worden geknipt. Je kan dit zelf doen met een nageltangetje of de dierenarts kan dit doen. Langharige hamsters moeten regelmatig worden geborsteld.
Zorg ook voor een zandbad gevuld met Chinchilla zand. Op deze manier kan de hamster zijn vacht verzorgen en blijft deze heerlijk zacht. Het zand heeft een schurende en reinigende werking. En werkt bovendien verkoelend tijdens warme dagen! Gebruik niet zomaar zand van buiten, hierin kunnen bijvoorbeeld parasieten zitten, met alle gevolgen van dien.
Schoonhouden hamsterverblijf
Maak met regelmaat het verblijf schoon. De bodembedekker kan het beste wekelijks worden ververst. Zorg dat het interieur (huisje, badje, voerbak, drinkbak) ook op tijd gereinigd wordt. Hamsters bewaren het voer vaak in hun huisje dus zorg dat er geen bedorven voerresten in het huisje achterblijven. Zorg voor een zachte bodembedekker, zoals houtvezel, papiersnippers of hennepvezel. Harde bodembedekkers (zoals stro) kunnen in de oogjes van je hamster prikken en irritatie geven. Naast een schoon hok zorg je ook voor afwisseling. Door bv een keer een wc-rolletje erin te leggen of een extra verdieping te maken of de indeling een keer heel anders te maken. Zo kan je hamster zijn natuurlijke gedrag vertonen en houd je je dier actief.
Tot slot
Wanneer je vragen hebt over de verzorging van je hamster of je twijfelt of je hamster ziek is, neem dan altijd contact op met je dierenarts. Hamsters zijn tere diertjes en een kleine infectie kan voor zo’n klein diertje al grote gevolgen hebben.
Verwante artikelen:
Gebitsverzorging van je knaagdier
De juiste voeding voor je konijn
Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].
Klantbeoordeling: 9/10 uit 2322 beoordelingen
Deskundigheid van een dierenarts
Veilig en betrouwbaar bestellen
Dagelijkse verzending (ma t/m vr)
Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95