Vogels en warm weer

Niet alleen honden, katten, paarden, konijnen en  andere knaagdieren hebben extra aandacht nodig met het warme weer. Maar ook bij de vogels dient hier aandacht aan te worden besteed. Voor vogels in het wild is het steeds lastiger water te vinden en moeten hierdoor langere afstanden afleggen. Hierdoor wordt de kans op oververhitting groter. Hoe kun je de vogels helpen om niet oververhit te laten geraken?

Bij langdurige warmte en droogte is de kans op uitdroging en oververhitting groter. De vogels moeten steeds meer inspanning verrichten om drinkwater te vinden. Alle reden dus om de natuur een handje te helpen!

Hoe herken je oververhitting bij vogels

Hieronder de kenmerken van een oververhitte vogel:

  • Snel ademen;
  • Lusteloos;
  • De veren zijn gespreid;
  • De snavel staat meestal ver open en hijgt. Dit om vocht te verdampen dat via de tong en bek om toch nog een beetje te kunnen koelen.

Waar op te letten

Houd er rekening mee dat vogels bang zijn voor diep water. Ze drinken en poedelen het liefst in een badje dat lijkt op een regenplas. Neem daarom een platte schaal, diep bord, koekenpan, bloempot-onderzetter of nog iets anders met lage zijkanten, dat in het midden niet dieper is dan vijf centimeter.

Zoek daarna een goede plek uit. Plaats de schaal zo dat katten en honden er niet gemakkelijk bij kunnen komen. Zet de schaal het liefst in de buurt van een struik, pol bloemen of laag boompje, zodat de vogels kunnen vluchten bij gevaar. Vogels kunnen minder goed wegvliegen wanneer zij nat zijn.

Tot slot

Door schoteltjes en bakjes in de tuin te zetten met vers water kun je de vogels al goed helpen. De vogels kunnen hieruit drinken en badderen. Dat badderen doen ze om hun veren in goede conditie te houden. Bijkomend weetje is dat het erg leuk is om de vogels in je eigen tuin te zien!

Zet het bakje wel hoog genoeg weg voor je kat of hond, want je wilt toch niet dat de vogeltjes ten prooi vallen. Ververs regelmatig het water, dit om muggenlarven en groene alg te voorkomen. Veel vogelplezier gewenst!

Verwante artikelen

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2268 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.