De meeste honden die niet alleen thuis kunnen zijn, zijn afhankelijk van de aanwezigheid van hun baasje. Ze zijn bang om alleen achter te blijven. Een hond die niet alleen thuis kan zijn heeft direct in de gaten wanneer jij weg wilt gaan. Terwijl jij je schoenen aantrekt, je sleutels pakt, je jas aantrekt en controleert of de deuren wel goed dicht zijn, wordt je hond steeds nerveuzer. Je kunt je hond leren dat zijn wereld niet instort zonder zijn baasje, maar dat vraagt wel tijd en discipline.
Verlatingsangst ontstaat vaak al wanneer je hond nog jong is, maar ook op latere leeftijd kan verlatingsangst ontstaan. Bijvoorbeeld wanneer je hond een traumatische ervaring heeft opgedaan terwijl hij alleen thuis was.
Symptomen van verlatingsangst
- overmatig blaffen;
- janken;
- piepen;
- onzindelijkheid;
- extreem onrustig;
- vernielen van spullen;
- hyperventileren.
Tips bij verlatingsangst
Supplementen en hulpmiddelen
Om de angst en spanning te verminderen kun je bijvoorbeeld de Adaptil verdamper gebruiken die een feromoon verspreidt waardoor je hond op zijn gemak wordt gesteld. Van ditzelfde merk zijn er ook rustgevende halsbanden, sprays en tabletten.
Zylkène, een natuurlijk voedingssupplement, helpt je hond te ontspannen en beter om te gaan met spannende situaties waardoor er geen fysieke of emotionele problemen ontstaan.
Ook werkt CBD-olie rustgevend.
Zorg ervoor dat je hond niet meer door heeft wanneer je weg gaat
Bijvoorbeeld door je schoenen aan te doen zonder weg te gaan of je autosleutels te pakken zonder weg te gaan.
Zorg dat je hond een groot deel van zijn energie kwijt is
Zorg voor afleiding
Geef je hond bijvoorbeeld een snack die hij normaal gesproken niet krijgt.
Laat de radio of tv aan als je weg gaat
Dit zorgt voor een geruststellende afleiding, je hond heeft minder het gevoel dat hij alleen is.
Bench
Een grote ruimte zoals een woonkamer is voor je hond soms te onoverzichtelijk en zorgt juist voor stress. Het kan een extra ondersteuning zijn om je hond te laten wennen aan een bench. Met de bench als vaste plek, met een eigen kussen of mand erin, biedt je je viervoeter een veilige en vertrouwde plek.
Gedragstherapie
Soms is een hond zo bang om alleen te zijn dat niets lijkt te helpen. Het is dan verstandig om de hulp in te schakelen van een professionele gedragstherapeut. Je eigen dierenarts kan je hierin adviseren.
Relevante items
Bij verdere vragen zijn wij elke werkdag te bereiken via de chat of via info@dierenapotheek.nl.
Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 1810 beoordelingen
Deskundigheid van een dierenarts
Veilig en betrouwbaar bestellen
Dagelijkse verzending (ma t/m vr)
Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 49,50