Hoesten bij honden

Hoesten bij honden kunnen verschillende oorzaken hebben. Uit de ‘soort’ hoest kun je al veel dingen halen. Een droge, harde hoest is vaak irritatie van de bovenste luchtwegen (keelontsteking). Een zachtere hoest heeft vaak te maken met problemen in de diepere luchtwegen (longontsteking). Wat kunnen de oorzaken van hoest zijn? Kun je hoesten voorkomen? En wat moet je doen wanneer je hond hoest?

Wat moet je doen als je hond hoest?

Jij en ik hoesten wel eens zonder dat hier een ingrijpende oorzaak voor is, dat is bij jouw hond ook zo. Als jouw maatje één keer hoest dan is er geen reden tot zorgen. Gaat jouw viervoeter vaker hoesten, dan kun je weinig doen behalve opletten of het een harde of zachte hoest is. Op basis van het soort hoest kan je contact opnemen met jouw dierenarts. Als het lukt kun je ook een filmpje maken zodat de dierenarts meer informatie heeft.

Oorzaken droge, harde hoest

Er zijn veel verschillende oorzaken waarom je hond hoest.

  • Tracheacollaps (verslappen van de luchtpijp, waardoor ze samenklappen), dit is vaak een erfelijke aandoening en wordt vaak gezien bij kleine hondenrassen en dwergrassen (Maltezer, Yorkshire Terriër). Diagnose kan worden gesteld met röntgenfoto’s.
  • Keelontsteking, dit kan erg vervelend zijn voor je hond, maar is met medicijnen goed op te lossen. Wanneer je denkt dat je hond keelontsteking heeft ga dan onmiddellijk naar de dierenarts.
  • Kennelhoest, dit wordt veroorzaakt door een combinatie van virussen en bacteriën. Ga bij verdenking hiervan naar de dierenarts, dit is vaak met medicijnen te behandelen. Nog beter is om je hond hiertegen te laten vaccineren.

Oorzaken zachte hoest

Dit zijn de mogelijke oorzaken van een zachte hoest.

  • Longontsteking, dit wordt veroorzaakt door virussen, bacteriën, parasieten en schimmels. Met een röntgenfoto is dit vast te stellen. Vaak wanneer de dierenarts weet of het longontsteking is dan wordt er nog uitgezocht wat de precieze oorzaak is. Dit om een gerichte behandeling uit te voeren. Wanneer je hond longontsteking heeft dan is het dier erg ziek, heeft koorts en is lusteloos met de daarbij behorende hoest.
  • Chronische bronchitis, een verwaarloosde longontsteking maar ook allergie en nog velerlei oorzaken kunnen tot chronische bronchitis lijden. Behandeling is afhankelijk van de onderliggende oorzaak.
  • Longwormen, deze kunnen ook tot hoesten lijden. Belangrijk is om je hond altijd goed te ontwormen. Laat je hierover informeren door je dierenarts.
  • Tumor, een tumor kan ook tot hoesten lijden. Vaak zien we dit bij oudere dieren.
  • Hartfalen, bij hartfalen kan er vocht in de longen achterblijven. Dit zorgt ervoor dat je hond gaat hoesten.

Tot slot

Afhankelijk van de oorzaak van het hoesten kan er een gerichte behandeling door de dierenarts worden opgesteld. Wanneer je hond hoest neem dan altijd contact op met je dierenarts. Wanneer je er op tijd bij bent kan er een hoop ellende bij je hond worden voorkomen. Neem ook altijd bij twijfel contact op met je dierenarts.

Zorg ook altijd dat je hond een goede conditie heeft, geef de juiste voeding en zorg voor voldoende beweging. Dit zijn allemaal belangrijke maatregelen om je hond gezond te houden en vervelende ziekten te voorkomen. Wanneer je een klein hondenras aanschaft, koop deze hond dan altijd bij een erkende fokker en laat je goed informeren over mogelijke erfelijke gebreken.

Verwante artikelen:

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2268 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.