Vanwege Hemelvaartsdag worden bestellingen later verzonden

De levenscyclus van een vlo

Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die voor veel overlast kunnen zorgen. Ze kunnen lintwormen overbrengen op je hond of kat. Wormen en vlooien zijn grote vrienden van elkaar! De vlo is een tussengastheer van de worm. Als je huisdier vlooien heeft is daarom verstandig om niet alleen de vlooien te bestrijden, maar ook ontwormen met een daarvoor geschikt middel.

Er komen bij onze huisdieren 2 soorten vlooien voor:

  • de hondenvlo (Ctenocefalides Canis);
  • de kattenvlo (Ctenocefalides Felis).

De levenscyclus van de vlo

Vlooien vermeerderen zichzelf voornamelijk binnenshuis. Op je hond of kat zie je alleen volwassen vlooien.

Een vrouwtjes vlo kan pas eitjes leggen nadat ze bloed heeft gezogen. In de vacht van je huisdier legt ze dan enige tientallen eitjes. De eitjes vallen uit de vacht en ontwikkelen zich in 2 tot 4 dagen tot larven.

Deze larven zijn zo dun als een haar en een paar millimeter lang. De kans dat je larven ziet kruipen is dus niet zo groot. De larven verstoppen zich op donkere plekjes en voeden zich onder andere met de uitwerpselen van volwassen vlooien. Na 2 tot 3 weken verpoppen de larven zich.

De poppen komen na 6 weken tot wel een jaar uit en zijn bestand tegen een hoop invloeden van buitenaf. Onder invloed van trillingen, zoals bij thuiskomst na een periode van vakantie, komen uit die poppen volgroeide vlooien.

Producten die goed zijn voor het bestrijden van vlooien zijn bijvoorbeeld: Seresto, Advantix, Pulvex en Scalibor halsbanden

Slechts 5% van de levenscyclus van de vlo speelt zich op je huisdier af. De overige 95% gebeurt in de omgeving.

Alleen de volwassen vlooien vinden we terug op de hond of kat. De eitjes, larven en poppen bevinden zich in de omgeving. Het gevaar zit dus in de duizenden eitjes en larven die zich schuilhouden in het tapijt en tussen de plinten.

Bij vlooienbestrijding speelt de behandeling van de omgeving dus een essentiële rol.

In ons assortiment hebben wij hiervoor Indoor-X ongediertespray: voor het bestrijden van vlooien, vlooienlarven en andere kruipende insecten in huis.

Verwante artikelen

Bij verdere vragen zijn wij elke werkdag te bereiken via de chat of via info@dierenapotheek.nl.

Delen
Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9/10 uit 1960 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 49,50

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons dagelijks mailen, chatten of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met dierenarts Martin Hovius. We delen onze kennis en ervaring met liefde.