Je huisdier wassen in 8 stappen

Meestal kunnen jouw huisdieren goed voor hun eigen vacht zorgen, toch is er zo nu en dan wel eens een bad nodig. Met deze 8 stappen maken wij het wat makkelijker voor jou én je maatje!

Stap 1

Goede voorbereiding is het halve werk. Niets is vervelender als halverwege een iets te moeten pakken waardoor jouw huisdier de kans heeft uit bad te springen. Bereid je goed voor en leg alles klaar wat je nodig hebt. Shampoo, handoeken, een borstel en eventueel snoepjes om jouw maatje te belonen.

Stap 2

Voor het wassen kun je je maatje borstelen wanneer dat nodig is. Je haalt zo klitten, knopen en grote vuiligheid uit de vacht, dit is na het wassen veel moeilijker. Met name bij dieren met langer haar is dit aan te raden.

Stap 3

Gebruik een shampoo die is afgestemd op jouw maatje en geen shampoo voor mensen! Dieren hebben een andere zuurgraad als mensen, wat betekent dat jouw eigen shampoo meer schade dan goeds kan doen. Welke shampoo kun je dan gebruiken? Dit zijn onze suggesties;

Voor honden:

Maxani Honey Complex Shampoo

Maxani Honey Complex shampoo25,45

In mijn mandje
In mijn mandje
Virbac-sebocalm-shampoo

Sebocalm Shampoo18,75

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Voor katten:

Allermyl SIS Shampoo

Allermyl SIS Shampoo18,50

In mijn mandje
In mijn mandje
Maxani Regular Shampoo

Maxani Regular Shampoo21,45

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Voor kleine dieren:

Dermoscent-essential-6-mousse

Dermoscent Essential 6 Mousse hond, konijn en knaagdier18,95

In mijn mandje
In mijn mandje
Beaphar Shampoo Knaagdieren

Beaphar Shampoo Knaagdieren4,80

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Stap 4

Zorg dat er een handdoek klaarligt om je dier mee af te drogen. Sluit de deur van de badkamer, zodat je dier niet kan ontsnappen. Bereid je erop voor dat je zelf ook nat kunt worden, dus trek iets aan dat vuil mag worden.

Stap 5

Je kat kun je het makkelijkst in een wastafel wassen. Leg een handdoekje in de wastafel, zodat de kat grip heeft. Wassen kun je het beste doen nadat je kat heeft gegeten, zodat hij wat rustiger is. Houd je kat stevig vast, want zodra de grip verslapt, gaat hij ervandoor. Voor je hond kun je de badkuip gebruiken. Gebruik altijd een douchematje, om uitglijden te voorkomen.

Wanneer je je huisdier in bad of in de gootsteen zet, is het van belang dat de stop er niet in zit. Als er water in het bad komt te staan verdunt dit de shampoo, waardoor de werking wordt verminderd.

Stap 6

Masseer de shampoo in de vacht van je huisdier. Masseer de shampoo van achter naar voor in de vacht van je huisdier. Let hierbij goed op dat je de ogen en neus vermijd.

Stap 7

Spoel de vacht daarna goed uit met lauwwarm water tot het water helder wordt en herhaal de behandeling. Laat de tweede keer de shampoo 10 minuten intrekken. De tijd gaat in na het inmasseren. Dit is erg belangrijk voor het inwerken van de werkzame bestanddelen. Gebruik een timer om de tijd te bepalen. Spoel de shampoo weer uit tot het water helder wordt. Laat geen zeepresten zitten, want dit kan erge jeuk veroorzaken.

Stap 8

Laat je huisdier zich uitschudden en dep je dier daarna met een handdoek goed droog. Je hond drogen met een föhn wordt sterk ontraden, omdat deze de huid uitdroogt. Houd je huisdier in elk geval binnen tot hij helemaal droog is.

Lukt het je echt niet om je huisdier nat te wassen, dan is er Dermoscent Essential mousse voor katten en de Dermoscent Essential mousse voor honden en knaagdieren. Deze 100% natuurlijke mousse reinigt zonder water, verzorgt de huid, bestrijdt ongewenste geuren en is makkelijk in gebruik.

Dermoscent-essential-6-mousse

Dermoscent Essential 6 Mousse hond, konijn en knaagdier18,95

In mijn mandje
In mijn mandje
Dermoscent Essential mousse kat

Dermoscent Essential mousse kat18,95

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Verwante artikelen:

Vachtverzorging bij honden

Vachtverzorging bij katten

Wassen van je konijn

Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2288 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.