Darmproblemen bij konijnen

Konijnen zijn best gevoelig voor ziektes een veel voorkomend probleem zijn darmproblemen. Hoe kun je darmproblemen herkennen? Hoe kun je ze voorkomen? En als je konijn problemen aan de darmen heeft, wat kun je er aan doen?

Oorzaken van darmproblemen bij konijnen

Door stress, pijn of verkeerde voeding en/of te weinig drinken kunnen darmproblemen ontstaan. Het is dan ook van belang om te zorgen voor de juiste voeding (Selective, Tiny Friends Farm) in combinatie met voldoende ruwvoer (hooi), voldoende schoon drinkwater. Richt het verblijf op de juiste manier in, zodat er bv niet in het water gepoept kan worden en je konijn lekker kan bewegen. Dat stimuleert, naast heel veel andere dingen, ook de darmen. Ook is het ontwormen van konijnen belangrijk. Daarvoor zijn speciale producten op de markt (Beaphar) , gebruik geen katten- of honden ontwormingsmiddel!

Symptomen van darmproblemen bij konijnen

Wanneer je konijn last heeft van de darmen dan is dit vaak te herkennen aan:

  • Niet goed willen eten;
  • Borrelende darmen;
  • Je konijn is lusteloos, vermoeide indruk;
  • Pijn (knarsetanden);
  • Harde buik.

Darmproblemen, en nu?

Bij darmproblemen is het noodzakelijk om direct naar een dierenarts te gaan. De dierenarts zal je konijn onderzoeken en eventueel foto’s maken om de verstopping(en) te vinden. Wanneer je konijn erg uitgedroogd is dan zal je dierenarts medicijnen en vocht toedienen. Dit om de darmen te stimuleren en de boel weer op gang te brengen. Opereren om bijvoorbeeld een verstopping te verhelpen is ook bij konijnen mogelijk, maar is nooit zonder risico.

Soorten darmproblemen

Konijnen kunnen verschillende darmproblemen hebben:

  • Gasvorming: vaak borrelt het dan in de buik erg hard of is het doodstil. Vaak zie je ook een ander gedrag, je konijn wil niet eten, is erg onrustig en ademt snel. Ook kan de buik van je konijn erg hard zijn. Wanneer je denkt dat je konijn last heeft van de buik, ga dan altijd naar een dierenarts.
  • Darmverstopping, vaak zie je aan het gedrag niets opvallends, maar worden de keutels kleiner en krijgen een andere vorm. Wanneer dit wat langer aanhoudt stopt je konijn ook met eten. Oplossing is vaak het voeren van ruwvoer (veel vezels) om een verstopping te voorkomen en vocht toedienen. Bij twijfel moet je altijd de dierenarts bellen.
  • Darmimmobiliteit, hierbij vallen de darmen helemaal stil. Vaak herken je dit aan het niet meer mesten of hele kleine, plakkerige keutels in het hok. Bel dan altijd een dierenarts.
  • Diarree: konijnen kunnen diarree krijgen van (te) veel groenvoer of een darmparasiet

Tot slot

Wanneer je konijn darmproblemen heeft of je twijfelt hierover schakel dan altijd een dierenarts in. Darmproblemen kunnen bij een konijn dodelijke afloop tot gevolg hebben. Geef altijd de juiste voeding met voldoende vezels en zorg altijd voor schoon en genoeg drinkwater.

Verwante artikelen:

Gebitsproblemen bij je knaagdier

De juiste voeding voor je konijn

E.Cuniculi bij konijnen

Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2268 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.