Hebben onze huisdieren ook last van de eikenprocessierups?

De eikenprocessierups

Eikenprocessierupsen zijn larven van nachtvlinders. De nachtvlinders leggen hun eitjes in de toppen van eikenbomen. Na de winter komen de rupsen uit hun eitjes en verzamelen ze in groepen. Dit gebeurt over het algemeen in mei en juni. De groepen rupsen eten de bladeren en schors van de eik op waarna ze in een rij (processie) naar een volgende tak- of boom gaan. Tijdens het rupsstadium zullen de rupsen vijf keer vervellen, waarbij ze bij de derde vervelling de brandharen krijgen waar de eikenprocessierups bekend om staat. Halverwege juli zullen de meeste rupsen verdwenen zijn en plaatsgemaakt hebben voor de nachtvlinder.

Brandharen

De eikenprocessierups beschikt over microscopisch kleine brandharen die gemakkelijk de oppervlakkige lagen van huid, ogen en bovenste luchtwegen kunnen binnendringen. De haren kunnen vanuit de nesten met de wind of door trillingen van verkeer vrijkomen en verspreid worden. Bij contact met de huid veroorzaken de brandharen een ontsteking die zich uit in irritatie en kleine jeukende bultjes bij de mens. Bij het inslikken of inademen kunnen deze haren een inwendige ontsteking veroorzaken die ernstige gezondheidsproblemen tot gevolg kunnen hebben.

Contact met huisdieren

Huisdieren krijgen ook last van blootstelling aan de brandharen van de eikenprocessierups. Omdat huisdieren een vacht hebben die hun huid grotendeels beschermt voor direct contact is er in een beperkt aantal gevallen sprake van huidirritatie.

Honden verkennen de wereld met hun neus en hebben daarom een grote kans op irritatie van de neus, mond en ogen. Ook kunnen honden zo ernstige problemen de luchtwegen krijgen. Symptomen bij honden zijn:

 • Zwelling van de tong en lippen
 • Kwijlen en moeite met slikken
 • Ontstoken ogen
 • Diarree en koorts
 • Hoesten

Bij katten kunnen brandharen in de vacht komen te zitten. Bij het wassen neemt de kat zo de brandharen op. Daarbij kunnen de volgende symptomen verschijnen:

 • Zwelling van de tong en lippen
 • Kwijlen en moeite met slikken
 • Ontstoken ogen en tranen
 • Overmatig wrijven met de pootjes over neus of grond

Paarden die in een wei staan waarlangs eiken staan kunnen, met name op winderige dagen, in aanraking komen met de brandharen. Bij paarden is het goed om te letten op de volgende symptomen:

 • Hevige jeuk
 • Zwelling van de tong, lippen en huid
 • Ontstoken ogen
 • Kwijlen
 • Benauwdheid

Behandeling

Eikenprocessierups voorkomen

Contact met eikenprocessierupsen voorkomen is de beste oplossing voor dit probleem. Let bij het uitlaten van de hond op besmette bomen en wees waakzaam bij eiken. Ga nooit onder of bij een besmette boom zitten. Probeer wrijven of krabben te voorkomen, dit kan het probleem alleen maar verergeren. Neem bij het uitlaten een flesje water mee zodat je het grootste gedeelte van de brandharen weg kan spoelen.

Zet voor je paarden, indien mogelijk, een stuk van de weide af waar eiken of besmette eiken staan. Zorg ook dat de waterbak van de paarden niet in de buurt van een besmette boom staan. De brandharen kunnen ook via het water jouw paarden aantasten.

Raak processierupsen nooit aan en meld besmette bomen bij je gemeente zodat zij de besmetting aan kunnen pakken.

Let op!

Let er op dat je tijdens behandeling van je huisdier zelf ook in contact kan komen met de brandharen. Draag dus zoveel mogelijk beschermende kleding en handschoenen.

Neem bij twijfel altijd contact op met je eigen dierenarts!

Verwante artikelen:

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9,1/10 uit 2288 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.